indigo-v3.png

Here is a description of your company. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut dapibus, felis id malesuada blandit, turpis lacus vehicula risus, quis rhoncus libero.


Rasedus ja Rahutute Jalgade Sündroom

Rasedus ja Rahutute Jalgade Sündroom

UE magab, koer on voodis valmis ja juba uneleb. Muelgi on end lõpuks kaissu ajanud ja nüüd saab rahulikult veel voodist sarja vaadata (televiisor magamistoas - jah, ma tean, see ei ole õige)…

.. Aga EI. Jalad kihelevad, käed kihelevad. Mis toimub? Vehin käsi ja jalgu ja Muel ei saa aru, mis mul viga on.
Üritan seletada, et imelik kõdi ja ebamugavus on ja tema arvab, et “surid ära” ja nüüd on see tüüpiline järelkihin.
Ei ole nii!
See on hoopis teistmoodi. See kummaline ebamugavus ja kõdi- või kihelustunne tekib ootamatult. Ma ei oska mitte kuidagi seda tunnet kirjeldada, aga see on lihtsalt meeletult vastik. Minu ainus refleks selle vastu on jäsemete ootamatu “viskamine”…. Natuke nagu aitab, aga mitte väga.
Proovin mudida ja masseerida, aga see vaigistab seda tunnet ainult hetkeks. Tahaks kinni suruda oma käed ja jalad, aga ei saa, ei aita.

Milles on probleem?

Eksisteerib selline huvitav diagnoos nagu :

Photo by Imani Clovis on Unsplash

Rahutute jalgade sündroom ehk restless leg syndrome ehk RLS ehk teaduslikult Wittmaack–Ekbomi sündroom.


Erinevate allikate infopangad kirjeldavad levinumaid sümptomeid järgmiselt:

  • Sümptomid tekivad peamiselt õhtuti/öösiti (puhkeseisundis) ning need võivad olla väga erilaadsed -

  • alates kriipivast ja “torkivast” tundest,

  • tuimusest või “sipelgate jooksmisest

  • kuni piinavate ja põletavate valudeni jalgades.

  • Inimesed on kirjeldanud ka “elektrivoolu surinat”

  • või lihtsalt ebamugavustunnet ja oskamatust oma jalgu kuidagi sättida. Tekib ebameeldivast aistingust põhjustatud vajadus liigutada jalgu.

  • Võib esineda lihaste kontrollimatuid tõmblusi.

  • Kaasneda võib väsimustunne päeval.

Rahutus võib tekkida ka kätes ning halvemal puhul esinevad sellelaadsed probleemid ka päeval.

Euroopas pidavat seda sündroomi põdema pea 10-15% elanikkonnast, rasedate seas on sellest häiritud väidetavalt kuni 30% naisi.
2010. aasta Itaalia uuringu järgi leiti, et naistel, kes kannatavad raseduse ajal rahutute jalgade sündroomi käes, on suurem risk kogeda sama ka tulevaste raseduste ajal või suurem oht, et sellest kujuneb tulevikus välja krooniline probleem (American Academy of Neurology press release 2010)

Tänase seisuga ei tea veel keegi täpselt millest see sündroom on tingitud. Arvatakse, et üks põhjustusest võib olla rauavaegusaneemia.

Kuidas sümptomeid leevendada?

RLSi jaoks mõeldud ravimeid raseduse ajal ei ole soovitatud kasutada!, küll aga saad proovida järgnevaid meetodeid:

  • Vähenda kofeiini tarbimist!

  • Kasuta rasedatele mõeldud vitamiine. Eriti olulised on raud ja foolhape, rase naine vajab 3-4 korda enam rauda ning 8-10 korda enam foolhapet, et toetada arenevat loodet!

  • Tee trenni. Käi joogas, ujumas või niisama jalutamas. Liikumine aitab kaasa vereringe tööle ning naised, kes raseduse ajal regulaarselt treenivad kogevad sümptomeid hulga kergamalt.

  • Aseta jalgadele vaheldumisi külma- ja kuumakompressi.

  • Tee jalgadele massaazi. (Üleüldse, võimaluse korral käi massaazis (või pilguta oma kaaslaselt endale see välja). Rasedusaegne massaaz aitab vähendada ärevust, leevendada lihasvalusid ning aidata kaasa kergemale sünnitusele. Rääkimata sellest, et see on aeg Sinule ning sa lood Uut Elu - sa vajad hellust ja hoolt.)


Loomulikult soovitan konsulteerida ka ämmaemanda või perearstiga, kes saavad vajadusel teha vastavad analüüsid, et selgitada välja vitamiinivajadus, saata Sind neuroloogi vastuvõtule või soovitada pöörduda unekliinikusse.

Hea uudis on see, et üldjuhul kaob see mure peale sünnitust ning annab Sulle võimaluse tegeleda juba hoopis uute väljakutsetega :)



Leebeid sümptomeid,

Teie UEL.








Beebiga koos magamine - JAH

Beebiga koos magamine - JAH

Rasedus ja hemorroidid

Rasedus ja hemorroidid

0