indigo-v3.png

Here is a description of your company. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut dapibus, felis id malesuada blandit, turpis lacus vehicula risus, quis rhoncus libero.


Lemmikloomad ja rasedus

Lemmikloomad ja rasedus

Meie kass on täiesti ära pööranud. Koer ei saa midagi aru. 

 

Alustuseks tahaks natukene rääkida meie enda kodu lemmikutest. Meil on koer ja kass, mõlemad tubased.

DSC_0119.JPG

Koeraks on meil pisikene pomchi, kes sai novembris 2017 4-aastaseks. Ta on tohutult armas ja kui MUEL teda esimest korda nägi, siis arvas ta, et see on ju nagu päris koer, aga lihtsalt väike. Nii ongi, et ta haugub ja mängib ja küsib ja räägib ja hüppab ja jookseb ja teeb kõike, mida teevad ka tavalises suuruses koerad, ainult selle vahega, et ta on sama suur, kui naabrikoera käpp. Ta armastab mind jäägitult ja mina teda ka. 

DSC_0184.JPG

Kassid, nagu ka koerad, on meil ka alati koduloomaks olnud. Praeguse kassi tõime me koju MUELi endisest korterist. Kass on juba päris eakas - umbkaudu 9-aastane. Terve elu elas korteris, õues praktiliselt kunagi ei käinud ja MUEL poissmehena andis talle süüa ka nii, et hiigel hunnik Rokust kaussi ja nii mõnigi nädal elas kass korteris mitmeid päevi üksinda ja ootas, et millal tema peremees jälle koju tuleb, et uus ports Rokust ette anda ja natuke võiks teda kratsida ka.
!!! Tegelikult on MUEL tohutu loomasõber. Oma kassi (kes tegelikult toodi üldsegi kunagi ta vennale kingiks) armastab MUEL väga ja kass vastab samaga. 

Selle kassiga on lood nii, et kui me ta ühel hetkel siia meie koju tõime, siis sai ta justkui uue hingamise. Ta läks ümaramaks, karv hakkas rohkem läikima ja iseloom muutus nii 70% ülbemaks. Ta naudib seda, et tal on oma hoov ja terve suur maja, kus ta on kõik enda jaoks selgeks teinud ja ta ei pea enam üldse üksi olema, sest keegi on alati kodus. 

Sellest hetkest, kui ma rasedaks jäin on koer olnud nagu koer ikka. Ma ei ole mingeid erilisi tähelepanekuid teinud, et ta käitumine oleks muutunud, kui, siis ainult see, et ta hoiab mul palju rohkem silma peal ja ei taha mind üldse kodust ära lasta. Kass aga ühel hetkel muutus totaalselt imelikuks.

See oli umbes kuuenda-seitsmenda kuu paiku, kui kass hakkas öösiti voodisse mind segama tulema. Lemmikuks kohaks oli tal minu PEA. Ta reaalselt tuli voodisse ja sättis end mu pea peale magama. Alguses ma olin rahulik ja üritasin sellega leppida, sest MUELi kass on esimene kass minu elus, kes mind täiega armastab (kassid miskipärast ei taha üldse minuga ninnu-nännutada kuigi ma ise väga neist lugu pean). Mingi hetk hakkas aga see pähe ronimine mind häirima, sest ma ei saanud ju ise normaalselt magada. Niigi on igasugune asendite leidmine ja valimine olnud raske ja siis see pidev tualeti vahet jooksmine ja koer ka jalgade vahel ja nüüd siis veel kass peas.

"Aitab küll, mine minema kass, mul on ebamugav ja sa ajad karvu mu hingamisteedesse." Lükkan ja lükkan ja see ajab vastu ja ei kavatsegi kuskile liikuda. Lõpuks hakkas MUEL läbi une mind abistama, sest tema suudab kassi minema ajada, kass aga ei anna alla ja üritab veel korduvalt tagasi ronida ja ennast uuesti mu pähe magama sättida. 

Seda juhtub viimasel ajal aina tihedamalt ja püsivamalt.

Esimesel korral arvasin ma, et kass tuli kuna ma olin kurb ja vihane ja üksinda kodus. Vat, kus on alles teraapiakass, tuleb mu kurbi mõtteid leevendama ja peavalu ravima. Selle olukorra jätkumise korral uurisin veidi, et mis see tegelik põhjus ikkagi on.
Kas kass tunnetab, et minu sees on UE?

Leidsin mõned põnevad artiklid ja väited.

Image source: http://www.citythekitty.com/thankful/

Image source: http://www.citythekitty.com/thankful/

Kas lemmikloomad siis tunnetavad rasedust?

Etoloog Nikole Gipps ütleb, et kuigi tal ei ole ette näidata ühtegi teaduslikku tõestust selle kohta, on tal oma 10-aastase kogemuse põhjal võimalik väita, et loomad tõesti tunnetavad rasedust. Lemmikud ei saa küll aru, et raseduse lõpptulemuseks on perega liituv uus inimene ent nad tajuvad erinevusi Sinu tujudes, rühis, käitumises ja kehakeemias.
Koer ning kass võivad tajuda ka muudatusi sinu igapäevases rutiinis ning nad oskavad suurepäraselt lugeda Sinu kehakeelt. 

Väga paljude koerte puhul on täheldatud suuremat kaitserefleksi oma peremehe suhtes. Gipps on näinud koeri, kes ei luba oma perenaise lähedusse isegi teisi pereliikmeid ning võivad nende lähenedes reageerida urisedes või näiteks oma kehaga ligipääsu blokeerides. Teised koerad võivad muutuda ülehoolitsevaks andes oma perenaisele kordades rohkem tähelepanu ja hellust kui tavaliselt. 

Kuna kassid on sotsiaalselt vähem sõltuvad, siis nende puhul ei pruugi seda teadlikkust täheldada, kuid ometi on see olemas. Kassidegi puhul võib paista välja tema taju raseduse suhtes alates sellest, et kass hakkab halvemini käituma kuni selleni, et kass muutub samuti ülimalt armastavaks ja hoolitsevaks.
! Pane tähele, et kassid võivad hakata Sinu tähelepanu vähenedes tegema pahandust. 

Image source: https://www.familyeducation.com/pregnancy/things-avoid-while-pregnant/downside-kitties-dogs-turtles-during-pregnancy

Image source: https://www.familyeducation.com/pregnancy/things-avoid-while-pregnant/downside-kitties-dogs-turtles-during-pregnancy

Ürita jagada oma tähelepanu raseduse ning lemmikute vahel tasakaalukalt. 

Üks näide sellest, kuidas rasedus võib mõjutada lemmikut on see, et Sa muudad oma igapäevast rutiini ja unustad oma lemmiku harjumused ära. Tema ju ei taipa, millest need muutused tulenevad, aga ometi saab ta aru, et keegi peab midagi muutma ja leiab omapoolse viisi, kuidas saada tähelepanu tagasi.
Teiseks näiteks on kehakeel - Rasedad asetavad alateadlikult käed oma kõhule, kuid koer näeb seda suletud käte poosi kui "ma ei ole saadaval" või "hoia eemale" samas kui avatud käed annavad koerale mõista, et oled tema jaoks vaba. 

Leidsin paar artiklit, mis toovad välja, kuidas lemmikloom võib mõjutada su rasedust nii positiivselt kui ka negatiivselt. Panin kirja neist silmapaistvamad.

-   Kassi liivakast!

Rasedatel ei soovitata kassi liivakasti puhastada ja vahetada kuna väljaheite kaudu võib levida parasiit, mille tulemusena võib nakatuda toksoplasmoosi. Raseduse ajal on see haigus ohtlik kuna võib levida platsenta kaudu edasi beebile. 

+   Allergiad!

Lapsed, kelle ema on raseduse ajal omanud lemmiklooma põevad väiksema tõenäosusega atoopilist dermatiiti ning muid allergiaid. Raseduse ajal puutub ka UE kokku Sinu lemmiklooma mikroobide ja karvadega. See võib aidata immuunsuse tekkimisel ärrituste ja loomadega seonduvate allergiate vastu.  

-    Lümfotsütaarne koriomeningiit!

Hamstrid, merisead ja hiired võivad kanda endaga arena-viirusnakkust ehk lümfotsütaarset koriomeningiiti - infektsioon, mis võib põhjustada tõsiseid sünnidefekte või nurisünnitust ! Kui Sul on kodus lemmikloomaks näriline, siis väldi tema puuri puhastamist ning ära puutu kokku tema sülje, uriini, vere või väljaheitega. 

+   Hellus ja armastus

Lemmikloomad aitavad meid ettevalmistada emaduseks. Me hoolitseme nende eest ja vaatame, et nende vajadused oleksid rahuldatud. Lemmiklooma pidamine on ideaalne ettevalmistus hoolitsemaks kellegi teise kui ainult enda eest :)

Image source: https://barkpost.com/20-kids-who-want-to-be-dogs/

Image source: https://barkpost.com/20-kids-who-want-to-be-dogs/

Positiivseid külgi lemmikloomade pidamiseks raseduse ajal ning edaspidiselt on veelgi. Neid leiab väga lihtsalt, kui trükid google.com'i sisse näiteks benefits of pets during pregnancy või benefits of pets for kids. Isiklikult leian, et terve elu vältel lemmikloomadega üleskasvades olen olnud väga õnnelik ja terve laps. Allerigaid mul ei ole, nakkushaigusi loomadelt saanud ei ole, beebina olin ma õnnelik ja magasin hästi, käima hakkasin 9-kuuselt, loomadega saan hästi läbi.

Ma nüüd ei väida, et lemmiklooma omamine peaks olema kohustus - kindlasti mitte, aga mida rohkem lugeda, seda rohkem leiab põhjuseid miks lemmiklooma pidamine on perele pigem kasulik.

Loodan, et kõik rasedad, kes omavad mõnda kodulooma on priid hädadest ja muredest, mis võivad mõnel harval juhul olla tingitud just loomapidamisest.

Hoidke ja armastage oma koduloomi ja ärge jätke neid unarusse.
Laps kasvab ja saab tulevikus aru, miks oled sa läinud kodust ära või miks inimesed nutavad ja palju muud, kuid loom lihtsalt elab selle üle ilma kunagi mõistmata, miks käitud sa just nii nagu sa käitud. 

Kui tunned raseduse ajal, et su tervis ei ole päris korras ja arvad, et see võib olla tingitud kodus elavatest loomadest, siis konsulteeri ämmaemanda või arstiga. 
Olukord, mis tõepoolest on kahjulik kodulooma tõttu, lahenda rahulikult ja mõistlikult. Ära jäta niisama looma nurka, vaid käitu temaga inimlikult ja leia ka Tema jaoks parimad võimalused edasiseks. 



"Mu väikene koer - südamelöök mu jalge juures"

Image source: https://www.petsworld.in/blog/what-to-know-before-having-a-pet.html

Image source: https://www.petsworld.in/blog/what-to-know-before-having-a-pet.html

Raseduse jäädvustamine ehk tund fotograafiga.

Raseduse jäädvustamine ehk tund fotograafiga.

Kasutatud või uued? - selles on küsimus!

Kasutatud või uued? - selles on küsimus!

0