indigo-v3.png

Here is a description of your company. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut dapibus, felis id malesuada blandit, turpis lacus vehicula risus, quis rhoncus libero.


Muutuv nahk uue elu loomisel.

Muutuv nahk uue elu loomisel.

Image source: http://majasdiary.com/what-is-your-skin-type/

Image source: http://majasdiary.com/what-is-your-skin-type/

Nahk. Inimese üks suurim ja hämmastavam elund.

Kõik see imeline, milleks nahk on võimeline ja mida ta annab on lihtsasti internetis leitav. Mina puudutan seda teemat täna siiski seoses rasedusega ja sellest sõltuvate naha muredega.

 

Kuidas on Teie nahaga lood raseduse ajal? 
Kirjutasin postituse sellest, et mu näonahk on muutunud kohutavaks I trimestri jooksul. See kõikse hullem on kenasti tagasi tõmbunud. Punnikesed ja muud lööbed ei ole enam õnneks mind nägu varjama pannud. Uus mure on nüüd see kõhupeale nahk, aga räägime ka muust, mis võib raseda nahaga juhtuda ning kuidas selle kõigega hakkama saada.

Juba mõnda aega on mu kõht imelikult sügelenud. Rasedate pükstest? Pesuvahend ei sobi?
Mingi allergia?
Tegelikult lihtne ja loogiline on see, et nahk venib ! Hetkel ma mingeid veniusarme ei ole oma kõhul või puusadel märganud, kuid eks me näe kuhu me edasi jõuame. Uurisin tänu sellele kõhu sügelemisele välja nii palju kui võimalik erinevatest olukordadest, mis meie nahaga juhtuda võib. Õnneks on lohutav see, et mis iganes nahahäda tulema ei peaks, siis enamasti on need kergelt leevendatavad ning üle elatavad. 

Naha sügelus rasedal ei ole fakt, esineb see umbes veerandikul rasedatest. Sõltuvalt näiteks sellest, milline on Sinu nahatüüp.
Minul on see pigem kuiv ning sellepärast ka naha sügelus tuntavam ja tugevam kui ehk muidu. Sügelust on tunda põhiliselt just kõhul ning rindadel. Kratsin kergelt läbi hommikumantli ning jätkame uurimust, mis need raseda nahamured veel olla võivad...

Kui koged sügelust ka jalgadel ning näiteks peopesades, siis tasub konsulteerida arstiga. See võib olla tingitud ka mõnest muust probleemist, mis raseduse ajal sügeluse kaudu välja lööb.


Rasedate tüüpilisemad nahamured

Üks nahaprobleemidest, mis võib põhjustada sügelust on ekseemmis alles nüüd võis Sul välja lüüa. Teades juba oma olukorrast, siis tea ka seda, et raseduse ajal võib see tugevneda. Kõige tõenöolisemalt lööb see välja näol, kaelal või rinnal, aga seda võib täheldada ka käte või põlvede õõnsustes. Ekseem on krooniline nahahaigus, millel on erinevad vormid. Ravi määrab Sulle selleks arst seega, kui on vähegi kahtlust, et just Sinul võib selline haigus mureks olla, siis kindlasti pane kohe aeg kirja ja mine kontrolli
Mainiks veel ära, et see ei ole nakkav haigus ! Teil ei tasu põdeda ja teistel ei tarvitse karta.
Leevendamiseks väldi näiteks villa ja alkoholisisaldusega kehatooteid. Soovituslik ei ole liiga pikalt duši all ligunemine (vannis) ning järsud temperatuuri muutused. 

 

Raseduse ajal võib sügeleda nahk ka intiimsemates piirkondades nagu näiteks see pükstesse peidetud kolmnurk su naba all.

Image source: http://www.flare.com/health/why-women-dislike-the-word-vagina/

Image source: http://www.flare.com/health/why-women-dislike-the-word-vagina/

Vasta küsimustele:

  • Vagiina ümbruses on sügelemist?
  • Tunned seal valulikkust või on näha punetust? 
  • Voolus on märgatavalt paksem ning valgem? (Enamasti lõhnatu)
  • Seksides tunned valulikkust?
  • Pissides võib olla kõrvetav või torkav tunne?

Kahjuks võib olla tegemist tupeseenega. ÄRA EHMATA! See on täiesti tavaline ja ei tähenda, et see kuidagi teeks Sind ebakorralikuks naiseks. Kõigepealt alustame sellest, et kõigi inimeste soolestiku mikroflooras on pärmseen Candida albicans. Levima ja kasvama hakkab Candida siis, kui meie organismis on tekkinud selleks soodsad tingimused. 
Rasedate hormoontasakaal on muutunud ning seega võib juhtuda, et Sinu organism on andnud Candidale rohelise tule. Tupeseent ei panda seksuaalselt levivate haigustega ühte patta, seega ära selle pärast muretse. Kui juhtubki, et partneril tekivad ka sümptomid, siis tupeseenele on kenasti ravi olemas ja selle jaoks pöördu oma naistearsti poole .

NB! Rasedatele on lubatud seene raviks mõned üksikud ravimid. Naistearsti konsultatsioon on tugevalt soovitatud! Kui soovid osta käsimüügiravimeid, siis Dr. Galina Litter soovitab: Multi-Gyn FemiWash, Klotrimasool kreemi määrimiseks väliselt tupe esikule, FloraPlus aplikaatoritega kreem tuppe. Konsulteeri eelnevalt ka apteekriga!

Lisaks käsimüügiravimitele tee nii:

  • Pese välisgenitaale 1-2x päevas jahedama veega
  • Väldi kitsaste pükste kandmist. Eelista kleite ning seelikuid.
  • Vaheta iga päev aluspesu !!! (Seda oleks mõistlik ka ilma seeneta jälgida)
  • Väldi nahka ärritavaid tooteid nagu näiteks parfümeeritud geelid, kreemid, seebid + pesukaitsed.
  • Kanna puuvillaseid või siidist aluspükse.

Tupeseen ei mõju Beebile, kes on kenasti ja turvaliselt Sinu üsas !

Image source: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/whose-body/skin-rashy.aspx

Image source: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/whose-body/skin-rashy.aspx

PEP - harvaesinev seisund - polymorphic eruption of pregnancy (polümorfne raseduse lööve).
Enamasti lööb välja raseduse viimasel trimestril. See ei tee liiga beebile ega sulle, aga on küllaltki ebameeldiv oma eriti tugeva sügelusega. Esineb tõenäolisemalt esmarasedatel ning mitmikuid kandvatel naistel ja lööb välja tavaliselt raseduse lõpusirgel. Lööve, milleks on suured punased (mõnel juhul villi sarnased) laigud, võib tekkida põhiliselt venitusarmidele ning ekstreemsematel juhtudel levib ka edasi ülejäänud kehale. Peale sünnitust peaks olukord normaliseeruma ning lööve kaduma, seda umbes mõne nädala jooksul. Millest PEP tekib ei osata öelda, see ei ohusta küll Sind ega last, kuid ole ettevaatlik kratsimisega.

Kahtlustades, et sul võib olla PEP, siis konsulteeri arstiga, kanna puuvillaseid riideid, väldi liiga sooja duši/vanni, kanna kindaid, et mitte kratsida oma nahka katki.

Image source: http://www.vancouvermedispa.ca/melasma/

Image source: http://www.vancouvermedispa.ca/melasma/

Pigmendilaigud raseduse ajal.
Jällegi üks sümptom, mis võib olla täiesti normaalne. Pigmendilaigud tekivad hormonaalse tasakaalu muutumisest, mis tõstab kehas melaniini tootmist. Melaniin on naturaalne aine, mis annab tooni meie nahale, juustele ja silmadele.
Tumedama või päevitunud nahaga naistel on pigmendilaikude tekkimine tõenäolisem kui heledanahalistel. Peale sünnitust peaks pigmendilaigud tagasi tõmbama, selle abistamiseks kasuta kindlasti päikesekaitsekreemi, ning väldi naha ärritamist. 

 

Image source: https://www.checkpregnancy.com/linea-nigra/

Image source: https://www.checkpregnancy.com/linea-nigra/

Linea Nigra see tume vertikaalne triip su kõhul. Tavaliselt algab vaagnaluu juures ning lõpeb nabal, mõnel juhul liigub ka nabast kõrgemale. Nagu kõikide rasedusega seonduvate sümptomitega, siis ka see triip ei ole fakt. Sõltub jälle hormoonidest, melaniini tootmisest ning Sinu nahatüübist ja värvusest. Minul on väga kergelt näha, et see joon on seal olemas ning suure tõenäosusega varsti tugevamaks muutumas. See ei häiri mind ega vihasta mind, mulle täitsa meeldib see. Linea nigra tekkimisest ei saa hoiduda, see kas tuleb või ei. Järjekordne raseduse tunnus, mis suure tõenäosusega peale sünnitust kaob või hajub. Mõnel üksikul juhul võib see jääda kergelt märgatavaks. Foolhape aitab hoida kontrolli all kõiksugu naha pigmentatsiooniga seonduvaid juhtumeid. 

 

Image source: http://www.simplyanchored.net/2013/09/tiger-stripes-and-jello-how-pregnancy.html

Image source: http://www.simplyanchored.net/2013/09/tiger-stripes-and-jello-how-pregnancy.html

Venitusarmid need kõige kardetumad ja õudsamad märgid, mille rasedus võib meile jätta.
Teate, minul on isegi rindadel hästi õrnalt paistvad venitusarmid ja seda juba teismelisest saati. Selle kätte ära ei sure ja elu elamata ei jää. Pikad kitsad ribad nahal, mis tekivad selle liiga kiirest venimisest. Pakutavate venitusarmide vältimise ning eemaldamise vahendite toimivusest on vähe tõendeid. Tihtipeale venitusarmid lihtsalt aja jooksul hajuvad. Enne venitusarmide ilumist võib nahk paista õhuke ning roosakas. Tunda võib olla ärritatust ning sügelust. Esialgu võivad need ilmneda kortsulise ning kõrgendatuna, värvilisena. Aja jooksul armid hajuvad, madalduvad ning muutuvad toonilt hõbedasemaks. 50-90% rasedatest kannab venitusarme.

 

Venitusarmide teke on tõenäoline ka juhul, kui su emal oli see mure, kui sa võtad kaalus liiga kiiresti juurde, kui kannad mitmikuid või kui kannad suurt last. 
Nende vältimiseks ei anna kuigi palju teha, kuid abiks on see, kui tarvitad piisavas koguses vett, jälgid oma kaalu, toitud tervislikult ning alustad venitusarmide eest hoolitsemist juba nende esmasel märkamisel.


Kui tunned, et kõik on korras ja mingeid imelikke märke, punetisi ja muud veidrat nahal ei leidu, siis saab tavalist sügelemist leevendada kenasti ja lihtsalt kodus ja oma enda abiga ...

sügeleb.jpg
  • Kasuta naturaalseid vahendeid naha eest hoolitsemiseks. (Pesuvahendid, kreemid ja kõik muu olgu võimalikult kemikaalide vaba)
  • Leia endale nahkaniisutavad tooted. 
  • Jahedus vähendab sügelust, soojus soosib sügelust.
  • Keha ümber hoidvad riided EI aita kaasa.
  • Peale pesemist Patsuta end kuivaks, ära hõõru.
  • Vähenda stressi !

 

 


Teie UEL.

 

 

 

Elu raskeim otsus - UE Nimi.

Elu raskeim otsus - UE Nimi.

Palun ole õnnelik...

Palun ole õnnelik...

0