indigo-v3.png

Here is a description of your company. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut dapibus, felis id malesuada blandit, turpis lacus vehicula risus, quis rhoncus libero.


Elu raskeim otsus - UE Nimi.

Elu raskeim otsus - UE Nimi.

Meie UE sünnini on veel ühe trimestri jagu aega. Laste asju pole ikka veel koju varunud ning nagu ennegi mainitud, siis tuba on meil juba kogemata kodus olemas ja 90% valmis, et sinna üks pisike piiga elama panna.

"Kas Teil nimi on mõeldud?"
Seda küsimust kuuleme me aina rohkem ja rohkem. Jah, meie UEl on nimi olemas. 

Image source: https://www.ohtuleht.ee/511235/lembitu-kannileid-kevin-darja-ja-nikita

Image source: https://www.ohtuleht.ee/511235/lembitu-kannileid-kevin-darja-ja-nikita

  • "Lapse nimi tuleb siis, kui vaatad talle otsa."
  • "Ega lapsele ei saa nime ette mõelda, see tuleb iseenesest."
  • "Pange ikka Eesti nimi. Lapsel on ju nii lihtsam ja hoiab juuri."
  • "Nimi on nimi, peaasi, et on."

Selliseid lauseid oleme kuulnud ka küll ja küll. Ma nõustun mingil määral kõikide nende väidetega, aga ainult mingil määral !
Meie UE nimi ei ole kivisse raiutud, seega, kui piiga meile otsa vaatab ja pähe tuleb midagi hoopis teistsugust, siis see on täiesti OK. Juhul, kui meie hetkel südamesse tunginud nimi ei tundu UEle sobivat, siis on meil valmis mõeldud ka ports muid nimesid, mis on südamelähedased ja tulevad kaalumisele.

Kõige tähtsam, et ta tulevikus ei ütleks: "kammoon, mida te nagu mõtlesite, kui mulle sellise nime panite. Lollakad olete või?"

Image source: http://www.babynameslog.com/celebrity-baby-names-infographic/

Image source: http://www.babynameslog.com/celebrity-baby-names-infographic/

Nimi rikub meest küll. Eriti tänapäeval. 
Lugesin hiljuti katkendit Mihkel Raua uuest raamatust: Eestlase käsiraamat. 100 asja, mida õige eestlane teeb.  See katkend mitte ainult ei pannud mind seda raamatut kohe poest üles otsima, vaid pani mind kaasa noogutama nii, et kael pärast kangusest veel tükk aega tunda andis.

Link sellele katkendile on SIIN, kuid sellest inspireerituna lobiseks sellest, mis Minu arvates on tänapäeval lapsele nime pannes lausa vaikimata reegliteks. Võtkem näiteks väide, et inimese nimi määrab saatuse. Erinevad uuringud ütlevad, et inimese nimi võib mõjutada näiteks ameti eelistust, elukoha valikut, elukaaslase valikut, õppeedukust, mõjukust ja veel palju muud. Ma ei ole leidnud ühtegi taolist statistikat näitavat uuringut, mis oleks tehtud Eestis ja huvitav oleks teada, kuidas on Eesti ja eestlaste nimed mõjutanud nende elukäiku. Kas mõni Juuli on saanud välismaal rikka miljonäri naiseks või leidub ehk kuskil keegi Christopher-William, kes on traktori parandaja?

Andke andeks, kui ma tundun siin üleolev. Minu enda nimi ei ole ka mingi Christella-Anny-Adele, aga ma arvan, et minu senine elu oleks olnud hoopis teistsugune, kui mu nimeks oleks saanud näiteks Malle. 

Meie MUELiga usume siiralt, et lapsele nime valimine on elu üks raskemaid tegusid. SINA vastutad selle eest, et Sinu lapse nimi ei rikuks tema tulevikku, et ta ei hakkaks Sind vihkama, et Teda ei hakataks nime pärast kiusama ja et Tema ise oleks oma nimega rahul ja õnnelik.

Image source: https://ecards.myfuncards.com/myfuncards/ComposeCard.jhtml?cardID=11297

Image source: https://ecards.myfuncards.com/myfuncards/ComposeCard.jhtml?cardID=11297

Üks kindel kriteerium nime valimisel oli meie jaoks see, et välja jäävad täpitähed
Maailm on nii avatud ja lai, et meie UE peaks suutma soovi korral minna välismaale elama ilma mureta, et probleem tema nime hääldamise, kirjutamisega või muuga. 
"Hi, My name is Mürje Järv" - No sa proovi panna ameeriklast Ü-d või Ä-d ütlema.

Teiseks oluliseks punktiks oli see, et mingeid välismaiseid ühendusi me ka ei soovi, sest tegemist on ikkagi Eestimaa lapsega. Kasutame Eesti tähestikku.
"Sinu nimi on Leticia-Mirhanda" - tegelikult on mul näiteid veel, aga kardan, et võin mõnele tuttava tuttava tuttavale liiga teha... Aga no tõesti. Milleks panna lapsele nimeks Beckham, kui saab panna ka lihtsalt Bekham. See the difference? Juba lihtsatest muudatustest piisab.

Kolmandaks tahaks vältida lihtsalt imelikkust nagu Mopsu-Topsu või Rõõmu-Uhkus ja mis iganes kummalised nimed veel inimestele võivad pähe tulla.

Image source:  http://www.rockmyfamily.co.uk/baby-name-trends-2017/

Image source:  http://www.rockmyfamily.co.uk/baby-name-trends-2017/

Sirvisime nimederaamatut ja otsisime netist nimede ideid ja lõpuks jõudis meie UE nimi meieni justkui saatuse tahtel. Nimelt oli MUELil taskust võtta kohe üks nimi, mis kunagi ammu ta peast läbi käis. Ta kuulis nime, mille peale ta otsustas, et kui ta kunagi peaks tütre saama, siis see võiks olla tema nimi. Ilus ja armas ja mulle ka meeldis. Nii ka jäi, et olgu teine nimi mis tahes, aga SEE nimi tuleb kindlasti.
Jah, meie UE saab kaks nime. Meil MUELiga on ka muide kaks eesnime seega tundub nagu õige jätkata seda liini. 
UE esimene nimi tuli lõpuks nii, et sirvisin mina Pinteresti (nagu ikka igal vabal hetkel telefonis olles) ja nägin ühte meeletult ilusat pilti sellest, kuidas lapse nimi oli imelise kujundusega lastetoa seinale pandud ja oligi kõik! Mu süda oli võetud. Ma reaalselt tundsin värinat ja et just see, just SEE ongi minu tütre nimi. 
Panin nüüd enda avastatud nime MUELi valitud nimele ette ja VOILA - tulevane UE ei olnudki enam lihtsalt UE. Meie ****** *** ****** ! Kõige parem selle juures on see, et meie UE saab endale nime, mis vastab kõikidele meie kriteeriumitele, on kodumaal ning välismaale sobiv, selgelt eesti keeles loetav ning kirjutatav ja reaalselt eksisteeriv nimi ilma imelike ühendite, tähenduste ja muu jamata. 

Võtsin ühel hetkel ette ka UE nimede tähendused. Vaatasime, kust meie valitud nimed pärinevad ja mida need tähendavad. (Saad seda teha näiteks inglise keelsel lehel SIIN ja eesti keelsel lehel SIIN). Vaatasin ka enda ja MUELi nimede tähendused järgi.... selle eesti lehe pealt... HÄMMASTAV. Inimese nimi määrab vist tõepoolest Su saatuse.
Jõudsime oma sirvimistega Numeroloogiani ja avastasime, et meie UE nimi on täiesti juhuslikult Meie nägu. Minu valitud nimi vastab täielikult minu iseloomule ja elule ning MUELi valitud nimi temale.
Huvitav, kui meie UE nimi on Mina ning MUEL kokku pandud... Kas võib olla, et ...? 
Taoliste algustega küsimustele saan vastused ilmselt keskmiselt 20 aasta pärast.

Hetkel teavad UE nime meie perekonnad. Sõbrad/tuttavad saavad sellest teada siis, kui UE on sündinud ning nimi 100% otsustatud/kinnitatud. Seda just sellepärast, et meil ei ole vaja, et keegi tõmbaks meie tuju alla sellega, et NENDE jaoks see nimi on üks või teine või kolmas. Iga vanem muretsegu oma lapse nime pärast ise ning arvamused, elud ja soovid on täiesti erinevad ja ei ole mitte kellegi asi toppida oma nina minu lapse kasvatamise ega nimetamise vahele. Ka mina olen kritiseerinud mõne inimese valikut oma lapsele nime panemises, kuid tegelikult ei ole see minu asi ning oma arvamuse hoian ma endale (ja MUELile). Teame väga toredaid inimesi, kellel on nimeks midagi väga vana kooli eestimaist või vastupidi uhkelt Hollywoodilikku ja kõik nad on ühel või teisel moel edukad ja õnnelikud täiskasvanud. Me vajame nii Aadusid kui ka Michellesid ja tulgu nimest olenevalt saatus milline tahes (kui see tõesti nii peaks olema), siis oma nime tuleb kanda uhkusega ning väärikalt. Õnneks on tänapäeval ka see võimalus, et kui sulle ikka kohe üldse ei meeldi su nimi või on saatus andnud sulle elu, mis ei taha kohe üldse su nimega sobida, siis mine ja muuda see ära. 

Saada nimi oma vanematelt ja anda nimi oma lapsele, kes annab nime oma lapsele.
Kõige tähtsam on valida nimi armastusega, sest võimalus üldse kellelegi nime anda on erakordne õnn. 

Teie UEL.

 

 

...1 kuu hiljem

...1 kuu hiljem

Muutuv nahk uue elu loomisel.

Muutuv nahk uue elu loomisel.

0