indigo-v3.png

Here is a description of your company. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut dapibus, felis id malesuada blandit, turpis lacus vehicula risus, quis rhoncus libero.


Beebiga koos magamine - JAH

Beebiga koos magamine - JAH

Enne UE sündi oli mul terve hulk mingeid reegleid ja mõtteid, mille ma kuskilt raamatust lugemise järel olin omale nimekirja seadnud. Üks nendest asjadest oli see, et kuidas ikka last unetreenida ja ta oma voodisse ja tuppa magama saada võimalikult varakult.

UE magab tänase seisuga endiselt meiega.

Jah, tal on küll oma voodi, mis on lükatud meie voodi kõrvale, kuid mingil hetkel ronib ta öösel ikka mulle kaissu.
Kõik mu reeglid lendasid UE sünniga vastu taevast (okei enamikud, mitte päris kõik).

Lapse kasvatamine - see on tegelikult imelihtne… tuleb unustada ülemõtlemine ja teha lihtsalt nii nagu seda tehti ennemuiste - usaldades oma sisetunnet.
Ehk siis ma vaatasin otsa oma imelisele UEle ja otsustasin kohe, et ma teen asju täpselt nii nagu mulle tundub, et oleks õige.

Me ei pidanud kinni toitmisgraafikust (kuigi ma olin neid igasuguseid välja lugenud ja endale üles täheldanud), vaid andsin rinda täpselt siis, kui tundus, et UE seda tahab või vajab.
Näputoidu, püreede ja kõige muuga talitasime samuti tunde järgi. Andsime proovida kõike ja nii palju, kui ta ise tahtis. Täna on UE meeletult hea isuga ja ta sööb kõike alates kartulist lõpetades vürtsikate toitudega. Seedimine ja tervis on korras.
Kaissu magama võtsime UE juba sünnitusmajas ja asetasime ta sinna plastist haiglavoodisse ainult siis, kui arstidel oli vaja teda korra kontrolli viia.

Miks meie UE siiani nüüd juba 18k+ meie kõrval magab?
Selleks on mitmeid põhjuseid, neist tähtsaimaks pean seda, et meile tundub nii õige. Ma häbenesin seda alguses natukene, kuid nüüd on see tunne mu peast pühitud. Ma olen UEle alati toeks ja abiks, kui ta seda vajab… olgu see hammastest tulev valu (vahel ärkab ja nutab ning ütleb ai-ai, sest hambad lõikuvad tal mega raskelt) või halb unenägu, mis teda kaissu ajab käsi tugevalt ümber mu kaela põimides.

Heakene küll, see koosmagamine Ei pruugi sobida kõikidele, aga need, kellele see võiks sobida, siis ärge häbenege, sest positiivseid külgi sellel on palju.

Räägime koosmagamisest lähemalt.

Photo: Simon Matzinger on Unsplash

Photo: Simon Matzinger on Unsplash

Mida üldse tähendab koosmagamine?

Eesti keeles võib see kõlada liiga ühekülgselt, aga tegelikult peetakse koosmagamiseks järgnevat:

  • Voodi jagamine / terve pere voodi

  • Häll või lapsevoodi, mis on ühendatud Teie voodiga

  • Samas toas magamine

  • Avatud magamistuba, kuhu laps võib alati omast toast tulla ja Teile vajadusel kaissu pugeda.

Koosmagamise positiivsed mõjud

  • Kõik magavad paremini!
    Isikliku näitena võin kohe öelda, et Mina väärtustan väga oma und (eriti arvestades, et uinumine on minu jaoks pikk protsess) ja ma ei oleks iialgi suutnud iga natukese aja tagant ärgata öösiti üles, et tõusta voodist püsti, siis minna UEni, siis anda talle rinda (või pudelit, kuidas keegi, aga pudeliga on ilmselt veel raskem), asetada ta uuesti voodisse magama, siis jõuda lõpuks tagasi oma voodisse, proovida tuhat korda keerutada ja väänelda kuni lõpuks uni tuleb, et siis kohe uuesti silmad avada ja seda sama siis veel korrata. Ja nii mitu korda öö jooksul. Ei-Ei. Palju lihtsam oli keerata külg ja rind ette (ise pool uneledes) ja lasta UEl toituda ning siis kohe soodsalt edasi magada.
    On leitud, et nii emad kui ka beebid uinuvad kiiremini ja magavad pikemalt, kui saavad olla üksteise läheduses.

  • Imiku äkksurma sündroom väheneb kuni 50%.
    Olles oma lapse läheduses on sul parem võimalus teda jälgida.
    Imikute hingamine võib olla esimestel kuudel lünklik ning arvatakse, et ema hingamine võib anda lapsele alateadlikke märguandeid, et peale väljahingamist on vaja ka sisse hingata.
    Rinda andval emal ja imikul kipub olema kooskõlas magamise ja unenägude rütm muutes ema teravalt tundlikuks oma lapse suhtes. Seega on läheduses magaval emal iga kummalise liikumise, heli või tunde peale võimalus koheselt reageerida ja olla lapsele abiks.
    (Näiteks Jaapanis, kus koosmagamine on ühiskondlik norm, on imiku äkksurma sündroom maailma madalaimal tasemel)

  • Koosmagamine aitab kaasa imetamisele
    Öösiti imetamine aitab kaasa piimavarude säilimisele ja piima tootmisele. Rinnapiima tootlikkus ja säilitamine on nõudlus-pakkumisprotsess. Beebidele on ettenähtud öösiti tihedalt süüa ning koosmagamine teeb beebi vajaduste rahuldamise nii ema kui ka lapse jaoks lihtsamaks.
    Meie keha toodab hormoone nii, et paljudel emadel on kõige rohkem piima just varajastel hommikutundidel ning koosmagamine aitab tasakaalustada toitmise ja piimatootlikkuse rütmi.
    Tihedad öised rinnaga toitmised vähendavad ka piimapaisu teket või sellest tekkinud valu süvenemist.
    Lisaks tekib öisel ajal ema kehas rohkem antikehasid, mis aitavad öisel rinnagatoitmisel vähendada lapse haigustesse jäämise riski. Professor Jan Hunt ütleb, et koosmagamine julgustab emasid jätkama rinnaga toitmist.

  • Lapsel parem emotsionaalne tervis tulevikus
    Vanematega koos maganud väikelapsed kasvavad üles kõrgema enesehinnanguga, neis on vähem ärevust, nad on tulevikus iseseisvamad, käituvad paremini ning on kiinduvustunnetega vabamad. Lastel on vähem psühholoogilisi muresid. (Lewis&Janda 1988)
    Ühes sõjaväebaasis tehtud uuringul leiti, et vanematega koosmaganud lapsed saavutasid erinevate ülesannete lahendamisel kõrgemaid tulemusi.


    Tähelepanu! Koosmagamine peab olema lapsele ohutu.

    See tähendab seda, et ka koosmagamisel on omad reeglid, millest kinni pidada.

  • Ära maga lapse kõrval olles tarbinud mõjuaineid (alkohol või muu)

  • Esimestel elukuudel soovitatakse asetada imik voodi külge kinnituvasse hälli, mitte täiesti enda kõrvale.

  • Ära mähi last koosmagades, see põhjustab ülekuumenemist ning võib soodustada imiku äkksurma sündroomi

  • Tugevalt ülekaalulistel emadel ei soovitata last enda kõrvale voodisse asetada (kasuta voodi kõrvale pandavat hälli või muud varianti)

  • Vältige koosmagamist, kui teil on endal unehäired või muud unega seotud mured

  • Eelistage jäika madratsit. Vältige vesivoodis koosmagamist.

  • Hoidke pikad juuksed öösel kinnipandult ning vältige liiga kohevaid patju ning tekke.

Laps, kelle eest on lisaks päevale hoolt kantud ka öösel, saab pidevat kinnitust temale suunatud armastusest ja toetusest selle asemel, et tulla toime tunnetega nagu hirm, viha ja hülgamine ööst öösse.
Lastest, kes tunnevad end tänu armastavatele vanematele turvaliselt nii päeval kui ka öösel, kasvavad täiskasvanud, kes tulevad elu poolt tekkiva pinge ning stressiga paremini toime.
John Holti sõnade järgi on varases eas kogetav armastus ja turvatunne kaugel lapse “hellitamisest”, see on nagu “pangafond”: fond täis usaldust, enesehinnangut ja turvatunnet, mida laps saab eluteel liikudes alati välja võtta ja kasutada.

Armastusega,

Teie UEL.


Helikoptervanemlus

Helikoptervanemlus

Rasedus ja Rahutute Jalgade Sündroom

Rasedus ja Rahutute Jalgade Sündroom

0