indigo-v3.png

Here is a description of your company. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut dapibus, felis id malesuada blandit, turpis lacus vehicula risus, quis rhoncus libero.


12nda elukuu unetus ?!

12nda elukuu unetus ?!

kinga-cichewicz-5NzOfwXoH88-unsplash.jpg

Selline asi on ka olemas!

Ma olen lugenud küll, et peaaegu iga teine kuu võib juhtuda mingisugune uneregressioon, aga meil UEga läks selles suhtes hästi, et pärast 4nda elukuu unetust oli ta edasi võrdlemisi hea magaja. Üleüldse oli UE täiesti teistsugune beebi võrreldes UE2ga (jah võrrelda ei tohiks, kuid see paratamatult juhtub), aga sellest mõni teine kord…

Esimesed pool aastat midagi eriliselt hullu ei olnud - tavaline beebi rütm, kus iga paari tunni tagant on tarvis kõht täis sööta ja see läks juba vanas teada-tuntud rütmis kaisus olles ja probleemideta.
Päevasel ajal oli ta pigem rahulik ning vaikne laps. Käisime ringi ja ikka imestati, et “küll ta on rahulik”

Siis tuli Mueli isa ja ütles: “noh, ei tahaks nüüd ära sõnuda, aga ma nagu mäletan, et pärast poolt aastat võib see vastupidiseks pöörata”.

Mida helli!
Ausalt, ma ei oska siin midagi muud ka kosta, sest ta sõnuski ära ja nii kui UE2 hakkas lisatoitu saama ja oli pool aastat rahulikult ära olnud … mis te arvate? Loomulikult muutus kõik kardinaalselt. Kaasaarvatud tema uni!

Ütlen ausalt, et ma olen küll päris vähese unevajadusega, aga juba 3aastat kestev halb unerütm on hakanud mu närvidele negatiivselt mõjuma (Okei, tegelikult hakkas see juba esimese raseduse ajal pihta, sest küll oli ühetepidi halb magada ja teistpidi jne). Sellekohased kommentaaridki saadavad mind igapäevaselt, mis muidugi teeb mind veel kurvemaks ja torinamaks.

Koduperenaiseks olemine on enamjaolt füüsiline töö ja lisame sinna nüüd juurde veel pideva vaimse valmisoleku, et lastele tegevusi välja mõelda ja neid õpetada, mõtle menüü valmis, ideaalis peaks mingit “päris” töö värki ka peas läbi ketrama ja muud.
Vahel ma saavutan olukorra, mil nad mõlemad magavad üheaegselt ja siis ma istun duširuumis ja nutan, sest ma tahaksin magada, aga ma kardan silmi kinni panna, sest “äkki ma ei kuule, kui nad ärkavad ja siis nad saavad trauma kuna keegi ei olnud valmis neid unest vastu võtma”.

Okei. Ma ei taha siin tegelikult halada, vaid rääkida ühest perioodist, mida ma ei osanud oodatagi.
Nüüd, mil UE2 saab kohe-kohe aastaseks, lootsin ma et suuremad mured jäävad selja taha ja ta hakkab sama tublisti magama nagu UE.

Aga EI, ühel hetkel ta lihtsalt otsustas hakata veel halvemini magama.
Ärkame kell 23.30 ja siis jaurame kuni kella 2ni, endal silmad kinni, aga kiskudes ja nõudes sülle… tegelikult ei taha süles ka olla?! Piima ei taha, vett ei taha, kaissu ei taha, voodisse ei taha, ärkvel olla ei taha, mittemidagi ei taha… Aga midagi ikkagi tahaks?

Mis toimub?!?!

Nii okei, me lõpetasime selle rinna värgi ära umbes 10nda kuu pealt. Perearst andis selleks eelnevalt loa ning ma lihtsalt ei suutnud enam kauem, sest UE2 ei olnud huvitatud enam piimast, vaid minu küljes kinni olemisest ja ta tegi mulle nii haiget, et ma lihtsalt andsin alla.
Ärge vihake mind, kõik oli kaalutletud ja kontrollitud ning mu laps on endiselt “härg” ning kasvab ja areneb jõudsalt.

Igatahes ei ole see järsk magamatuse asi kinni selles, et oleks järsult lõpetanud rinnaga toitmise ja nüüd siis mässab. Ta ei nõua juba ammu seda ning meil on sellega kõik korras.

Jõudsin järelduseni, et meil on peal 12nda elukuu unetus!

(Muideks, lisaksin siia, et meil UE2ga see 4nda elukuu unetus jäi ära!… lootust oli, et elu hakkab olema ilusalt unederohke)

See võib tulla täiesti ootamatult ja juba 11nda elukuu paiku.
Deja Vu eksole, sest lisaks kõige tavalisemale 4nda elukuu unetusele võib olla su lapsel veel ka 6nda elukuu unetus ja ka 8nda elukuu unetus.
Lõpuks on Sul lootust parematele öödele, sest Su laps on juba nii suureks saanud, ta on muutunud iseseisvamaks, suhtlemisaltimaks ja nii edasi…
…aga siis järsku - PAUH - “emme ma nüüd jälle ei taha magada” 12nda elukuu unetus.

Millega tegu?

Nagu ka teised une tagasilangused seostatakse sedagi põhiliselt just arenguliste verstapostide saavutamisega (milestones).
Näiteks 4nda elukuu unetus tuleneb põhiliselt neuroloogiliste saavutuste järel ning 8nda elukuu unetus võib tulla füüsiliste arenguetappide tõttu.. 12nda oma seostub üldjuhul uinakute ülemineku etapiga.
Sinu lapse unede tagasilangus võib tuleneda sellest, et ta on lihtsalt oma eelnevast unerütmist välja kasvanud ja lisatõuke annavad sellele veel:

  • kõndima õppimine

  • kõne harjutamine

  • hambad

  • eraldusärevus

  • osadel lastel õudusunenäod

  • ja ka muu

! Tähelepanu!
Mitte kõik lapsed ei koge une tagasilanguseid. Võimalik on, et Sinu lapsel ei ole ühtegi une tagasilangust või kogeb ta ainult ühte või mõnda. Lapsed on erinevad ning miski ei ole Reegel!

Tüüpilised märgid 12nda elukuu unetusest:

  • Võitleb uinakute vastu (või rohkem kui tavaliselt)

  • Võitleb ööune vastu (või rohkem kui tavaliselt)

  • Tihedamad öised ärkamised

  • Toitumisharjumuste muutus (üldjuhul tahab rohkem süüa, kui muidu… kuid võib olla ka pigem pirtsakas ning sööb vähe)

  • Rahutum ja klammerduvam

Kui kaua see kestab?

Noh, kirjutatakse, et emade õnneks see ei ole eriti pikalt kestev periood.
Isiklikust kogemusest tahaksin öelda, et “pikk” ja “lühike” võivad emade jaoks omada väga erinevaid tähendusi. Näiteks esimese lapse puhul tundus juba 10minutit nuttu ja hala öisel ajal nagu igavik… teise lapsega on 5 minutit viiv. Samas meie UE2 on üleüldiselt kehvema unega ning mulle tundub nagu viimane aasta aega unetust oleks kestnud nagu 10 aastat (sest teisega ma kuidagi ootan kõiki arenguid kiiremini?… ma räägin.. sellest on vaja pikemalt varsti kirjutada). Ehk siis… “periood” kui selline on emana mitmeti tõlgendatav.

Ideaalses maailmas ei tohiks see kesta kauem kui paar nädalat
(kuigi ausalt öeldes mulle tundub, et meil juba kestab see paar nädalat ja lõppu ei näegi tulevat. Võib-olla, et asi on üleüldiselt lihtsalt minus).

Mida teha?

Okei, kõigepealt mainiks ära, et kuna tegemist on põhiliselt unerütmikaga seotud murega, siis lapse liikumine 2 uinaku pealt ühe peale EI ole lahendus.
Täiesti normaalne on see, et Su laps teeb endiselt 2 päevast uinakut! Liikumine ühe uinaku peale toimub tavaliselt 12-15 elukuu vahel. Lase lapsel ise seda üleminekut teha. Vaatle teda, jälgi, ole olemas ja anna talle endale võimalus see üleminek ära teha.

Muud tegevused mida sa saad teha on näiteks:

  • Hoia oma laps aktiivsena ( ehk siis tegele temaga ja aita tal areneda. Ära pane teda lihtsalt multikaid vaatama samal ajal, kui sa ise istud instagramis)

  • Pea kinni kindlast unerutiinist (ära kaldu kõrvale ööune eelsetest rütmidest ning hoia paigas ööunne mineku ajast!)

  • Anna lapsele tähelepanu nii palju, kui ta seda vajab

  • Ole kannatlik (Palun usu mind, ühel hetkel igatsed sa seda beebiaega taga rohkem, kui sa arvata oskad. Kõik need unetud perioodid, nutmised, arusaamatused ja muu… sa lööd käega ja ei mäletagi seda enam. Sina inimesena aga kasvad tohutult ning oled saavutanud uue taseme)

Lõppude lõpuks ei tohi unustada, et mitte miski ei ole ületamatu.
Emad ON kõikvõimsad ja meie puudujäämised on tihtipeale meie enda mõtlemises kinni.
Igavus, väsimus, kurbus, raskus - nendega on väga lihtne toime tulla, kui näiteks leiad endale tegevust, aktiivsust, liikumist.

Olen endagi puhul täheldanud, et kõige raskemad on need päevad, mil on tegevusetut passimist rohkem kui muidu. Aktiivus hoiab meid erksa ning võimekana ja pärast isegi see tunnike-paar und, mis sa saad…. on kordades sügavam ja magusam.



Vastupidamist Teile!

Teie UEL.


Kasutatud allikad:
https://www.whattoexpect.com/first-year/sleep/12-month-sleep-regression/
https://www.sleepfoundation.org/baby-sleep/12-month-sleep-regression
https://www.healthline.com/health/baby/12-month-sleep-regression#what-can-you-do
https://www.babysleepmadesimple.com/12-month-sleep-regression/
https://sleeplady.com/baby-sleep/12-month-sleep-regression/
https://www.littleones.co/blogs/our-blog/the-12-15-month-sleep-regression-1
https://www.babysleeptrainer.com/10-12-month-sleep-regression-and-why-its-not-time-to-transition-to-1-nap/

Lastega autos - mida kaasa võtta?

Lastega autos - mida kaasa võtta?

Mõttefragment

Mõttefragment

0