indigo-v3.png

Here is a description of your company. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut dapibus, felis id malesuada blandit, turpis lacus vehicula risus, quis rhoncus libero.


4. elukuu Unetus !

4. elukuu Unetus !

Päevased uinakud nii umbkaudu poole tunnised, ööd unetud, toitumismuster on muutunud, UE on rahutu ja jonnakas...

Kõlab tuttavalt?

Palju Õnne !!!

Ilmselt olete sattunud UEga 4 elukuu une regressiooni (taandumise) faasi !

 

Tänks UE. Emme armastab Sind ikkagi üle kõige !

 

Te ei ole oma olukorras üksi. See on täiesti normaalne faas UE esimesel eluaastal. Mis see on? Miks see tekib, kaua see kestab ja kuidas sellega hakkama saada? Proovin Teid (ja ka ennast) pisukese informatsiooniga aidata.

Regressioon ehk tagasitõmbumine ei ole selle faasi kohta tegelikult aus öelda, sest tulemuseks on kestev muutus une arhitektuuris. Sinu UE ajus toimuvad märkimisväärsed muutused ning see on ainult hea.

UE esimestel elukuudel on uni tingitud bioloogilisest vajadusest ning nad veedavad umbes poole oma uinakust aktiivses REM-unes (unenägusid nähes). Magades laps kasvab ja kui ta ei maga, siis ta sööb, et oleks midagi, millest kasvu saada. Ehk oli Sinu UE samasuguse unega nagu meil, et võis lasta päeval 3-4 tundi jutti ja kõik oli hästi. Toimus igasugu arenguid ja uni oli alati hea...

Terve ja tugev imik magab üldjuhul seni kuni juhtub üks kolmest:
1. Nälg
2. Muu vajadus (mähkme vahetus)
3. Unevajadus on täidetud.

Esimestel elukuudel on nende kolme faktori vastasmõju intuitiivne. Aja jooksul õpid sa oma UEd tundma ning oskad magamaminekuid ennetada. Toitmine muutub harvemaks ja uni võib venida aina pikemaks. Mõni beebi võib isegi 10-12 tundi jutti ööund teha. Kõik tundub loomulik ja õige.

 

Kahjuks ei ole emake loodus kõike nii kergeks ja lihtsaks teinud.

Umbes 3.-4. elukuu ajal see KÕIK muutub. See on aeg, mille jooksul uni areneb ning muutub dünaamilisemaks ning beebi hakkab kogema erinevaid une staadiumeid. 
Unestaadiumid järgivad kindlat jada, mis moodustavad kokku unetsükli. Öö jooksul kestavad unetsüklid keskmiselt 60-90 minutit (arenguetapis kuni 120 minutit) ja need lõppevad kerge ärkamisega. See kerge ärkamine ongi enamike uneprobleemide põhjus. Ärkamine on looduslik kaitserefleks kontrollimaks "kas minuga on ikka kõik korras" (ka täiskasvanutel). 

UE areneb ja õpib saavutama meiega sarnast und. Magamajäämiseks kulub kauem aega ning sügava une saavutamine võtab veel omakorda ~30 minutit aega. Nende minutite jooksul on UE veel kerges unes, mille jooksul (näiteks) helid, mis teda eelnevalt ei häirinud, võivad teda nüüd äratada.

Magamajäädes eeldame me, et meie olud püsivad pidevana, seega, kui UE jääb magama su kätel ja "ärkamine" toimub kuskil mujal, siis see tundub tema jaoks "vale" ning tsükli järel ärgates ning nutma hakates võib ta mõelda, et "emme, issi, midagi on siin valesti!"

Kui sa ei oska seda tagasilangust oodata (meie ei osanud), siis teed sa ilmselt seda, mis tundub beebi ärgates normaalne - toitmine. Võimalik, et nii jääb UE uuesti magama ning suudab veel ehk tunnikese või isegi kaks magada kuni järgmise söötmiseni. 

Üks öö, kaks ööd... kolm ööd ja sa räägid endale, et tegemist on kasvuspurdiga või on probleem hammaste tulekus või milleski muus, aga see ärkamine ei lahene iseenesest.
Teda öösiti toites annad sa UEle lisakaloreid, mis muudavad edasise ärkamise põhjuse juba kaheks:
1. Ärkamine unearengust sõltuvalt
2. Ta on nüüd päriselt ka näljane.

Image source: https://www.raegunramblings.com/2015/01/the-truth-about-naps-and-funny-baby-sleep-memes.html

Palju beebid võivad jääda sellesse mustrisse kinni kuna veel üks muutus, mis on toimumas, on see, et päevaste söötmiste ajal hajub UE tähelepanu väga kergelt laiali. Ta huvitub aina rohkem teda ümbritsevast ja märkab palju enamat kui varem. Päevasel ajal harvem söömine ja öösiti tihedam söömine võib saada rutiiniks ning seda on hiljem keeruline ümber muuta! (Meie oleme vist selles rutiinis ja ma väga kardan, et meil saab olema pikk ja raske protsess selle une jamaga)

4nda elukuu unetus algab tavaliselt vahemikus 3-5 kuud. 

Mida teha, kui olete selles perioodis?
Proovi alustada sellest, et vähendad öiseid söötmisi ja päevasel ajal proovi söömise ajaks tagada UEle rahulik ja vaikne keskkond, et ta keskenduks korralikult kõhu täis saamisele. Õhtuti proovi sarisöötmist, et öösel kõht küllaldaselt täis püsiks. Öised ärkamised proovi lahendada unne suigutamise/kiigutamisega, kuid esiteks anna UEle võimalus iseseisvalt uuesti magama jääda.

Selle perioodi ajal sa peaksid proovima harjutada UEd magama panema poolunisena. (Ideaalis teed sa seda juba varem ja ennetad seda 4nda elukuu unetust ning seeläbi sujub ka see aeg paremini). Olen lugenud mitmeid arvamusi ja artikleid ning selle unetuse aja jooksul pigem ei soovitata kasutada agressiivseid unetreeningu võtteid (nt. Ferberi meetod). Muidugi iga vanem on erinev ning sinu lapsekasvatuse stiil on sinu enda määrata.

Kaua see siis kestab?

Kahjuks ei pruugi see minna üle mõne päevaga. See periood võib kesta päevi, nädalaid ning isegi kuid. Kõige parem on see, kui oskad seda juba ennetada. 
Meie ei olnud sellest midagi kuulnud ning see kõik tuli, kui välk selgest taevast. Arvasime, et tal juba hakkavad hambad tulema ja sellepärast ongi rahutu ning unetu. Mõtlesime, et asi on voodis, madratsis, padjas, õhus.... 
Tegelikult ongi asi lihtne ja meie UE aju teeb läbi meeletut arengut ning see muudab teda unetuks ja ka pahuraks.

Panin mitme erineva artikli peale ühtivad soovitused, kuidas selle ajaga võiks kõige paremini toime tulla:

  • Loo enam-vähem kindel päevagraafik (Magab-Sööb-Mängib)
  • Hoia mängu aeg vanusele vastav, aga aktiivne
  • Loo magamiseks sobiv keskkond (Pimedam ruum, jahedam ruum). Abiks on valge müra masin, mis aitab blokeerida järske ja ehmatavaid helisid. 
  • Enne, kui ta sülle võtad, anna UEle võimalus iseseisvalt uuesti uinuda
  • Ööunne pannes ja öiste ärkamiste jooksul olgu "vaikne aeg" - vältige rääkimist ja mängimist.
  • Unustage päevasel ajal lapse magama surumine, tõstke parem ööuni varasemaks.

 

Meil UE pole sündidest saati kordagi öösiti nutnud või häälega jonninud, praegu ta ainult vähkreb meeletult kuni saab tissi otsa. Ma nüüd siis paar ööd olen proovinud seda tissi otsas elamist vähendada ning selle peale on hakanud tulema heliga jonn. Jeerum küll, ma ei suuda seda lasta tal teha. Jälle tissi otsa ja jääb magama. Ma olen ka täheldanud, et ta ilmtingimata ei söö öösel, vaid pigem kasutab tissi luti asendusena. Jah, ma olen proovinud talle teha tünga ja vahetada salamisi tiss luti vastu, kuid ta EI ole loll. See ei toimi ja proovinud oleme seda korduvalt.

Päevasel ajal  ma ei sunni ta uinakuid pikemaks, kui need tal naturaalselt on küll aga ei torma ma esimese asjana UE ärgates teda sülle võtma, vaid üritan siis lastagi tal proovida iseseisvalt uuesti uinuda. Siiani pole seda uuesti uinumist veel toimunud. Üks nipp, mis aitab tal päeval hästi magada on autosõit. Autos suudab ta magada endiselt nii umbes 2 tundi jutti sügavalt ja hästi.

Ma lihtsalt südamest loodan, et elame selle perioodi üle (olgu see siis kuu, kaks või pool aastat) ja hoiame pöialt, et kunagi muutub kõik normaalseks. 


Kõik, kes elavad sama asja üle - Pidage vastu ja ärge unustage, et see on UE areng ja see on lõppude lõpuks kõik hea ja positiivne. 

Teie, kellel see ees on - Ennetage ! Lugege, kuidas juba varakult saab aidata kaasa UE unele ja magamajäämisele.

Oled selle juba üle elanud? - Anna teada, mis olid Sinu kogemused, nipid ja mida sa soovitad teistele.

 

Teie UEL.


MamasHeaveni emmede paradiis ehk julgustades osa võtma.

MamasHeaveni emmede paradiis ehk julgustades osa võtma.

Ristimine ja Katsikud

Ristimine ja Katsikud

0