indigo-v3.png

Here is a description of your company. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut dapibus, felis id malesuada blandit, turpis lacus vehicula risus, quis rhoncus libero.


Väikelapse Lõunauinak

Väikelapse Lõunauinak

Lõunauinak annab kasvades ja arenedes aega lapse kehal ja vaimul puhata ning akusid laadida.
Temas toimuvad muutused on suured.
Ööuneks üleväsinud lapsel võib esineda suuremaid raskusi magama jäämisega.

! Iga lapse unevajadus on individuaalne. Parima lahenduse leiad oma last jälgides, temaga koos mõtiskledes ja ühiselt kokkuleppeid saavutades !

Lõunauinak. Miks?


Tööta aju - tööta.

Uinakute tegemine on kasulik igas vanuses inimese ajutegevusele, see aitab kaasa mälu koondamisele ning närviühenduste loomisele.
2019. aastal Pennsylvania Ülikooli poolt välja lastud uuring näitas, et kooliealised lapsed, kes tegid päevas 30-60 minutilisi uinakuid keskmiselt 3 korda nädalas, saavutasid akadeemiliselt paremaid tulemusi, olid õnnelikumad, omasid paremat enesekontrolli ning meelekindlust ja nende hulgas esines vähem käitumisprobleeme.

Uinak aitab hoida keha.

Väidetakse, et ebaregulaarsete unetsüklitega või vähese unega laste hulgas on suurem rasvumise määr. Seda, kuna keha energia tasakaalustamiseks kiputakse rohkem sööma ning toiduvalikud ei pruugi olla kiiretes oludes kõige tervislikumad. Lisaks ei anna väsinud keha piisavalt energiat olemaks aktiivsem, mis on teadagi keha füüsise hoidmise juures oluline osa.

Rohkem und = parem tuju

Paljud arvavad, kui lõunauinak ära jätta, siis saab lapse öösel varem või paremini magama. See ei pruugi nii minna, ta võib olla stressis ja pirtsakas ning ka tema käitumine võib halveneda. Ta võib olla üleväsinud.
Alles 5ndast eluaastast aitab nende magamamineku aega varasemaks tuua lõunauinaku ärajätmine.
Meie UE on küll selline, et kui ta liiga vara üles ärkab, siis on pärast meeletult turssis. Kui ta aga mõne oma 2-3h lõunaka teeb, siis on päeva teine pool nagu silme all õitsema puhkev lill. Ja magamamineku aeg on alati paigas.

Lõunauinak. Kuidas ma ta magama saan?

Enda kahe kogemusest ütleksin, et järjepidevus(?).
See kehtib nii lõunaunede kui ka ööunede puhul
(Näiteks ööuni on meil esimesed paar aastat raudselt paigas ja seda ei olegi olnud tarvis nihutada, sest me lihtsalt oleme olnud järjepidavad ning nad ise soovivad normaalsel ajal magama minna… see tähendab, et me saame Mueliga veel heal juhul mõne filmi vähemalt poole peale ära vaadata enne, kui ma ise ära kukun.)

Kaasa aitavad ka mõned muud tegurid, näiteks:

Märka, millal laps hakkab uniseks muutuma. Loo selle järgi rutiin.
(Pigem varem, kui hiljem ehk kuskil mingid uuringud näitavad, et mida kauem laps magab ja mida hiljem ta lõunaunne jääb, seda keerulisem on ööunedega.)

Unerituaalid. See ei pea olema, et vann ja pai või midagi Meil on need vaheldunud, aga näiteks muinasjutt enne magamaminekut, sõrmede ülelugemine või mida iganes. Lihtsalt rahulikult ja vaikselt, järjepidevalt.

Lõunauinak. Kui kaua/palju?

Vastsündinu - Las magab. Tema jaoks 18h ööpäevas on täiesti ok.

…1-aastane - Teeb tavaliselt 2-4 uinakut. Uinaku pikkus võib vabalt olla vahemikus 30min-2tundi.

1-2-aastane - Keskmiselt magavad päevas 12-14 tundi. Selles vanusevahemikus liiguvad nad ka kahelt uinakut ühele, kui see juhtub, võivad nad magada lõunal isegi 3 tundi.

2-5 -aastane - vajab päevas umbes 11-13 tundi und. Osad lapsed ei taha enam lõunaund teha kuigi see võib paljudele 3-4 aastastele endiselt kasulik olla.
Kui lapsel on lõunauinaku päevadel õhtuti raskem magama jääda, siis too õhtune uneaeg natuke varasemaks.
Kui 3+ aastane laps siiski ei tee lõunaund, asendage see “vaikse” ajaga, mille tegevusteks võiks olla raamatute vaatamine, puslede kokkupanek või muu rahulik ja vähest aktiivsust vajav mäng.
(Siia ei kuulu tv, arvuti- ja videomängud vm taoline. Lapsed peavad õppima ennast ka ise lõbustama ning rahulik olema).

5+ - Enamikud 5-aastased enam lõunauinakuid ei vaja, kuid väikesed uinakud võivad siiski olla kasulikud. Sellisel juhul proovi hoida neid umbes 30min, siis ei hakka see ööund segama.

Lõunauinak. Millal on aeg ära jätta?

Tal on lõunaunne jäämisega raskusi.
Lapsed, kes ei ole päeval väsinud ja ka nende tuju püsib päeva vältel stabiilne ei taha kergelt lõunaunne jääda.
Näited:
Laps on rahulikult pikali, võib-olla laulab omaette või seletab - ei jää magama.
Laps toriseb ja on jorin, ei taha magama jääda. Turtsub. - ta võib endiselt vajada uinakut, proovi uinakut ajaliselt nihutada.

Tal on raskusi ööunne jäämisega.
Päevane magamine võib lükata edasi lapse võimet õhtuti uinuda, jättes ta üleüldiselt vähem maganuks.
Proovi:
Lõunaune pikkust saab vähendada, et ta uneajaks väsinum oleks. Märka, millal laps on unine ning säti selle järgi aeg.
Soovituslik on pigem lühendada uinakuid, kui lükata uneaegasid edasi.

Ta ärkab liiga varakult.
Lõunauinak võib muuta ta rohkem puhanuks, kui tarvidust ning see võib põhjustada varajast ärkamist. Kui laps vajab endiselt lõunaund, siis lühenda uinakuid ja väldi täiesti ärajätmist.

Ta ei näita lõunaune päevadel väsimust välja.
Kui laps päeva jooksul ei haiguta ega näita välja muid väsimuse märke ja kui ta ei ole õhtul enne magamaminekut pahur, võib ta olla valmis lõunauinakut ära jätma.

Lisa.

Märgid unepuudusest:

  • Krooniline unisus päevasel ajal.

  • Tujukus ja ärritatus. Eriti paari-kolme tunni ärkveloleku järel.

  • Suuremad raskused hommikul ärkamisega.

  • Tavapärasest suurem kannatamatus ning agressiivsus.

  • Keskendumisraskused.



Meie, peale lapsi

Meie, peale lapsi

Minu kolm emmekotti.

Minu kolm emmekotti.

0