indigo-v3.png

Here is a description of your company. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut dapibus, felis id malesuada blandit, turpis lacus vehicula risus, quis rhoncus libero.


Rasedana reisile. Esimesed küsimused.

Rasedana reisile. Esimesed küsimused.

Image source: https://www.stayathomemum.com.au/my-kids/pregnancy/tips-tricks-and-ideas-for-your-babymoon/

Image source: https://www.stayathomemum.com.au/my-kids/pregnancy/tips-tricks-and-ideas-for-your-babymoon/

BABYMOOOON

Me oleme meeletult elevil.
Muidugi senikaua kuni meie mulli ei lõhu vanemate ja arstide ja ämmaemandate sügavad ohked ja murelikud ilmed.

Jah, me oleme lapseootel ning läheme reisile. Tänapäeval on see enam kui normaalne. Võiks lausa öelda, et on soovituslik võtta aeg maha ja teha üks puhkus.

Meie puhkus oli planeeritud juba enne, kui me teadsime, et me sedapsi jääme. UE oli muidugi planeeritud ja oodatud, aga mäletate.. see foolhape ja vitamiinid, ei lootnud, et üks vitamiin ja siuh – asi ants.

babymoon.jpg

Bali, Indoneesia. 20 päeva. Lennuaeg 5.5h + 9.5h x2.

Kuna selliseid reise ei tee Eestis vist iga teine rase, siis üritan selle postituse hoida võimalikult üldise, kuid informatiivsena.

Alustaksin sellest, et täiesti kogemata on sattunud meie reis kõige ideaalsemale raseduse ajale. Reisimiseks sobivaim aeg rasedatele on soovituste järgi just nimelt II trimester. Meil on reis vahemikus 16+6 kuni 19+5.
II trimester olevat reisimiseks parim kuna selleks hetkeks peaks olema möödunud I trimestri vaevused nagu näiteks hommikuiiveldus ja väsimus ning risk nurisünnituseks on väga väike. III trimestril on juba raseduse lõpp lähedal, on oht varajaseks sünnituseks, sul võib olla raskem liikuda ning ebamugavustunne end kuskile sättides tugevam, kui varem.

Nr 1. punkt, mille täitsime juba varakult on muidugi reisikindlustus. Seda soovitan ka mitterasedatel alati teha .

Meie tegime oma reisikindlustuse BTAs
Vaatasime erinevad paketid üle ning otsustasime, et parim on võtta Parim. VIP Pakett.

Kindlustus olemas, süda peaaegu rahul. Liigume nüüd vaktsiinide juurde.

Image source: http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/health/kids-overcome-fear-needle-shots/

Image source: http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/health/kids-overcome-fear-needle-shots/


Te ehk juba teate, et mu ämmaemand ei osanud vaktsiinide kohta mulle midagi öelda. Hakkasin siis ise otsima. Esimene veebilehekülg, kuhu ma pidama jäin oli Terviseameti VAKTSINEERIMISE lehekülg. KUI ma oleksin seda lehekülge hoolikamalt lugenud, siis oleksin ma KOHE märganud, et

Nakkushaiguste vältimiseks on riskipiirkondadesse sõitjatel soovitatav vähemalt 4 nädalat enne reisi algust pöörduda oma PEREARSTI poole või reisimeditsiini kabinetti vajaliku tervisekontrolli ja vaktsineerimise teostamiseks ning teabe saamiseks teistest soovitatud ennetusmeetmetest, sh hügieenireeglite järgimise vajadusest ning ravimite kasutamise otstarbekusest.

Mina jõudsin perearstini alles täna, peale seda, kui ma olin helistanud meie piirkonna lähimasse reisivaktsiini keskusesse
(Info selle kohta leidsin SIIT )
Sellel lehel märgitud, mulle lähim, reisivaktsiini keskus on sama rajooni teine perearstikeskus. Seal räägiti mulle väga kenasti, et pöörduge nüüd ikka oma perearsti poole ning arutage temaga kenasti kõik läbi. Vaktsiini saab tellida ka oma perearst.

Helistasin siis oma perearstikeskusesse, telefonile vastas õde. Rääkisin, et olen rase ning lähen reisile juba õige pea ning sooviksin infot vaktsiinide kohta. Õde kuulas mind ära, pani kõik kirja ning lubas arutada arstiga ning tagasi helistada. 

Perearst helistas tagasi. Nemad keelduvad mind vaktsineerimast. Neil puuduvad uuringud ja andmed rasedate vaktsineerimisest ning nemad seda riski ei võta. "Soovitame jätta reisi ära või lähete omal vastutusel."

Uurisin, et minu turismireis kuni 4 nädalat vajaks reaalselt ainult ühte vaktsiini – A-hepatiidi vastu. Seda sain teada jällegi terviseameti leheküljelt SIIT

Rasedusejälgimise lehekeüljel on info rasedate vaktsineerimise kohta selline, et A-hepatiidi vaktsiin on surmatud ning vajadusel võib seda rasedatele teha. Selle vajalikkuseks peaks minu perearst hindama ära, kas ma kuulun haiguse riskigruppi või ei, milline on minu haiguslugu jne. Ma eeldan, et absoluutselt mitte millegi sellisega perearst ei tegelenud.

Peale minu on veel kindlasti meeletult palju inimesi, kes oskavad inglise keelt, kes oskavad lugeda, kuulata, on õppimishimulised. Miks ei ole piisavalt artikleid või teavitavaid veebilehekülgesid erinevate eluvaldkondade kohta ja miks ei süveneta abivajajate muredesse?
Foorumeid on iga nurga peal, kuid foorum esindab eelkõige erinevate inimeste isiklikke vaateid, kogemusi ning arvamusi. Reaalselt asjalik või uuritud informatsioon ei ole kättesaadav.

Esimene inimene, kes peaks raseduse ning rasedusega seotud küsimuste vastuseid teadma on just nimelt ämmaemand. Ta peaks olema oma ala ekspert. Nii nagu raamatupidajad hoiavad end kursis pidevalt muutuva seadustikuga ja liiguvad kaasa oma süsteemide moderniseerimistega, peaks ka ämmaemand olema pidevalt kursis rasedusega seonduva maailmaga. Reisimised, veritsemised, peavalud, kõhukinnisused ja kõik muu, mis võib veel ees oodata.

Praegusel hetkel olen ma ilmselt teinud rohkem uurimisi, kui ükski nendest inimestest, kelle poole ma olen oma reisimuredega pöördunud.

Reisi ära ei jäta, Reisile lähen vaktsineerimata !

A-hepatiit on see tüüpiline „Egiptuse“ haigus. Rahvasuus kollatõbi, maksakahjustusega kulgev nakkushaigus, mida põhjustab nakatumine A-hepatiidi viirusega.
Haigust esineb kogu maailmas. Levib fekaal-oraalsel teel, kas otse nakatunud inimese või saastunud toidu ja vee kaudu. 

Saatsin lõpuks oma Naistearstile smsi: "kui on vaba hetk, kas saaksime korraks vestelda?" Ta helistas peaaegu kohe tagasi ja küsis, et mis mureks. Rääkisin, et perearst keeldub vaktsineerimast ja mis nüüd saab siis. Tema hakkas kohe kenasti seletama, et ega ei taheta jah väga vaktsineerida ja 3-nädalat on veidike pikk aeg küll reisiks, aga kõik peaks olema hästi, kui pesen korralikult koguaeg käsi, ei söö mereande ja toorest toitu ning ikka ja alati PUDELIVESI !

AITÄH ENE !

Kõik mu ümber ohivad ja ähivad. Muretsevad ja ajavad mind veel murelikumaks. Siiani olin ma nii õnnelik selle reisi üle. MUEL tegi selle reisi mulle sünnipäevaks. Me jõuame minu sünnipäeva õhtul kohale. Viimased reisid on kõik olnud suhteliselt aktiivsed ja ekstreemsed ning ootasime, et nüüd lõpuks saaks teha ühe paradiisipuhkuse. Nagu filmis. Ainult Meie ja Paradiis. Nüüd on mu mull katki. Ka mina hakkan lõpuks muretsema. Ma pesen alati käsi, ma olen väga hoolas käte pesija. Võtame kaasa desinfitseerimisvahendid, moskiitode peletamiseks kõiksugu vahendeid jne. Kõik läheb ju hästi eks?

Uhh.. Okei. Vabandage. Kiskus veidi pikaks, aga nüüd teate, et vaktsineerimiseks – Perearst kõigepealt.
Planeerides rasedust, ja teades, et lähete reisile, siis tehke oma süstid ja asjad juba varakult ära. Reisile minge ikka. Ma mingi hetk kirjutan Teile reisimisest raseduse ajal ja selle plussidest rohkem. Praegu tähtsamad punktid.

Liigume edasi.

Lennureis raseduse ajal.

Image source: http://www.boredpanda.com/funny-pregnancy-sayings-illustrations-mommie-poppins/?page_numb=3

Image source: http://www.boredpanda.com/funny-pregnancy-sayings-illustrations-mommie-poppins/?page_numb=3

Teadmiseks, et enamikud lennufirmad lubavad rasedatel reisida suhteliselt kaua (keskmiselt kuni 36nädalat). Uuri kindlasti oma lennufirmalt järgi, mis on nende nõudmised rasedatele reisijatele !
Meie sõidame Qatar Airwaysiga ja kuni 28nädalani ei soovi nemad mitte mingit tõendit raseduse kohta, kuid nad soovitavad hädajuhtudeks kaasas kanda inglise keelset dokumenti, millel rasedust tõendav info peal. Sellise blanketi saab SIIT

Juhul, kui Sinu lennufirma soovib inglise keelset tõendit Sinu seisundi kohta, siis paljudel lennufirmadel on see MEDIF blankett allalaetav nende koduleheküljel. Qataril on see SELLINE .

Soovitused lennureisi ajaks

Võimaluse korral vali enda istekohaks äärekoht tualettide lähedal, kui ei saa ise kohta valida, siis check-in’is anna oma olukorrast teada (kui see veel nähtav ei ole) ning küsi viisakalt, kas nemad saavad sind selles osas aidata. Viisakus ja naeratus viivad kaugele.
Ülevoolava rahahunniku korral lihtsalt broneeri endale business või first class. Elad üks kord eks.

Varusta end veega ! ning kasuks tuleb ka mõni snäkipakike.

Pikemal lennureisil eksisteerib selline pisike asi nagu tromboosioht.

RAHU, ainult RAHU.


Tromboos on veresoone ummistus, mis on põhjustatud verehüübimisest veresoone siseselt.
Raseduse ajal tõuseb Sinu kehas veremaht 45%. See tähendab seda, et veri sinu kehas liigub ka aeglasemalt ning pakseneb.
Küll aga - tromboosioht ei esine ainult rasedatel.

Esimest korda täheldati seost pikaajalise liikumatu asendi ning venoosse tromboosi vahel 1954. aastal.

Lennureisimisega seotud tromboos võib tekkida kuni 1 kuu pärast lendu, sagedamini 1-2 nädalat pärast lendu.

Rasedad kuuluvad riskigruppi !

Mida teha?

  • Kanna lennureisi ajal mugavaid riideid.
  • Vesi, Vesi ja veel kord VESI.
  • Liigu ringi. Jaluta mööda vahekäiku ning soovituslik on ka võimlemine. Harjutused SIIT 
  • Kanna spetsiaalseid sukkpüksi. Minu ämmaemand soovitas neid osta spetsiaalselt rasedate poest. (Selline pood asub näiteks Pelgulinna sünnitusmajas – Relax Mom )

Kui sa kuulud kõrge riskiga gruppi (Sul on eelnenult esinenud tromboos, pahaloomuline kasvaja või leitud geneetiline soodumus trombide tekkeks,) siis soovitatakse hepariinisüsti. See verevedeldaja süst tehakse ühekordselt kõhunaha alla enne reisi ja enne tagasilendu. Selle süsti vajalikkuse otsustab meditsiinitöötaja.

Rohkem infot lennutromboosi kohta SIIT .

Ongi preguseks Kõik.

Need on kõige suuremad murekohad rasedana reisi planeerides. Rasedana reisimise kohta ma kirjutan veel. Tegelikult on ju küsimusi veel palju. Mida kaasa võtta, mis on vajalikud kontaktid välismaal ning Eestis ja kindlasti tuleb mul neid küsimusi veel ette jooksvalt, sest 14 hakkab juba HOMME ja reisini on ainult 3nädalat.

 

Teie UEL.

 

 

Raseda Pinterest vol 1.

Raseda Pinterest vol 1.

Ämmaemand 1.

Ämmaemand 1.

0