indigo-v3.png

Here is a description of your company. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut dapibus, felis id malesuada blandit, turpis lacus vehicula risus, quis rhoncus libero.


Aja planeerimine lastega ehk Kõike Jõuab!

Aja planeerimine lastega ehk Kõike Jõuab!

Kuidas saab olla, et: “ma ei jõua!” ?


Andke andeks, siin on tulemas nüüd jutt, mis ei pruugi kõikidele meeldida, aga lugedes täna ühte veebis jagatud artiklit ema raskest ja kurnatud elust, et ei jaksa isegi juukseid kammida ega süüa teha, siis otsustasin, et võtan oma kaua ootel olnud mõtte ette ja kirjutan lahti.


Ma istun praegu Momzones - Keskuses, mille ma koos Mueliga lõin, et väikelaste emadel oleks kuskil kohtuda ja rõõme/muresid jagada… üritan tegeleda keskuse tööle saamisega ja samal ajal iga viie sekundi tagant ühe lapse kutsumisele reageerida…

Meil on selja taga juba paar nädalat totaalset magamatust - Lihtsalt UE2 keeldub normaalselt magamast. Ilmselgelt mingi erilisem periood ja kell 5 sai täna ka Muel minult kui tulehargilt vihaseid kommentaare, kui ta päris: “miks sa nutad?”. (See olukord on tänase seisuga juba möödanik)

Kui me räägime magamatusest, siis vahepeal oli olukord selline, et vaatasin kella iga 30-40minuti järel!
Olgu kuidas on (oli), aga kell 7 olen ma voodist püsti, valmistan UEle putru, endale kohvi ja veedan esimese hommikutunni võimalikult enesekeskselt telefoni sirvides (loe: scrollin instat) ja valmistades end ette päevasteks toiminguteks.

Hommikutunni lõppedes perekondlik hamba-, näo-, pepupesu, riidesse ja hakkame selle päevaga peale.

Praegu on suvine periood seega UE trennid on hetkel pausi peal, kuid rääkides normaalsest elurütmist, mis toimub septembrist juunini, siis päev algab peale hommikusi toiminguid laste trennidega.
Kellel ujumine, kellel loovring või mida iganes.
Sügisest hakkab UE käima väikelaste eelkoolis, tantsimises ning üks päev nädalas jääb , Liivala mängutoa jaoks.
UE2 liitub jooksvalt väikelaste loovringiga ,või muu sobiva tegevusega. Ujumine on juba täies hoos käimas (ikka ja endiselt Revalis)
Trennid tehtud ja lõunauneks koju tagasi. Mõlemad põnnid voodisse ja läheb suuremat sorti koristamiseks (sest olgem ausad… lastega ei püsi kodu korras pikemalt kui uneaeg?).
Õnnestunud nädala jooksul on poest vajalikud ostud tehtud ja poeretke eraldi ette võtma ei pea (aga üldjuhul on ikka mõned korrad nädalas vaja poes ka käia), kui ei, siis peale lõunakat poodi, mis tähendab, et ka koristamine jääb pooleli.

Poest tagasi ja söögitegu.

Meie majas on reegel juba ammustest aegadest saati, et õhtusööki süüakse alati koos! See on perel kindel ühine aeg, mil istutakse koos ja jagatakse oma päeva muljeid või lobisetakse niisama … võib olla ka vaikuses, peaasi, et oleme koos (Päevad lähevad laste kasvades ju kõikidel aina aktiivsemaks ning tegusamaks - millal siis veel, kui mitte õhtusöögi ajal ?) Lisaks usun ma sellesse vanakooli mõtlemisse, et kui mees töölt koju tuleb, siis peab soe toit laual ootama. Ma ei väida, et see on õige või vale või normaalne, aga Minule selline traditsiooniline mehe-, naiserolli jaotus meeldib.

Kõikide nende päevaste toimingute vahele peab veel kuidagi ära mahutama blogi (millega ma tegelen ilmselgelt liiga vähe, kuid 5minuti kirjutamisi sa siit leheküljelt kindlasti ei leia!), Momzone asjaajamised, vokaaltööd ja muu. Ütleme nii, et kui keegi soovitab mul lastega koos lõunaund magada, siis see lihtsalt ei ole võimalik.

Õhtuti lülitan ma end kõikidest mitte perega seonduvatest kohustustest võimalikult palju välja, sest, kui pere on kõik koos kodus, on kogu keskendumine neil. Teeme Mueliga plaane ja aitame üksteise projektides kaasa mõelda, käime lastega mänguplatsil/aias/mujal, vahel võtame endale kohtinguaega või muud.

Juukseid kammida jõuan ma alati. Selles suhtes, et kui mul on aega skrollida instagrami, siis mul on kindlasti aega, et tõmmata hari läbi juuste. Peapesuga on küll muidugi natukene teistsugused lood, selleks pean ma tõesti Mueliga tegema kokkuleppe, et ta hoiaks lapsi ja oleks postil seni kuni ma oma patsi valla lasen ja laka korda teen.

Üleüldse ei saa ma aru, kuidas on võimalik, et midagi teha ei jõua? Päevas on väga palju tunde ja kuigi ei ole mul võimalust enam kõike kiirelt ja keskendunult ühe jutiga valmis saada (remondin teist korrust juba ilmatuma kaua aega, aga no vähemalt iga päevaga midagigi.. üleeile kruvisin UE2le mänguasjad seina külge - jess, jälle üks asi tehtud), siis tegemata nüüd küll midagi ei jää.

Selline igatahes ongi umbkaudu minu päevakava ja minu prioriteedid. Kõik Muu on teisejärguline ja saab sobitatud vastavalt võimalustele päevaste toimingute sekka.
Kuidas ma seda nii kogemata iseeneslikult tegema õppisin? Uurisin natuke ja sain ise ka jälle natukene targemaks:

Kõige võtmeks on aja planeerimine ?!

(Ausalt öeldes olen ma ilmselt maaima halvim ajaplaneerija, kuid vaadates nüüd natukene sellega seonduvaid punkte, siis tundub, et puht juhuslikult läheb mul mingite asjadega täppi)

Aja planeerimine emana on lihtne, sa pead teadma, mida Sul on vaja saavutada ning kuidas seda teha.
Võta paber ja pliiats (minu arvates on käsitsi asjade ülesmärkimisel palju suurem mõju ajule, kui trükkides) ja tee omale kava.

  1. Sea eesmärk

    Mida Sa soovid saavutada? On see üks või mitu asja?! Alusta rahulikult ja mõtle välja, mida on Sul nädala jooksul vaja korda saata. Mida täpsemalt välja kirjutad, seda lihtsam on seda saavutada.

  2. Prioriteedid paika

    Mis on kõige tähtsam?
    Sea järjekorda oma tegemist vajavad asjad ning tähista ära:
    Tähtis ja Kiireloomuline: Tegele esimesel võimalusel
    Tähtis, aga ei ole kiireloomuline: Pane kirja, millal oleks vaja tegeleda
    Kiireloomuline, aga mitte tähtis: Proovi anda ülesanne kellelegi edasi
    Ei ole kiireloomuline ega tähtis: Jäta kõrvala ja tegele siis, kui selleks vaba aega on

  3. Revideeri oma aega nädala jagu

    Ehk siis, jälgi ja pane kirja kuidas Sa oma aega siiani kasutad. Millised on Su päevad? Millega sa tegeled? Kui kaua millekski aega kulub?
    Jaga need asjad ära tulpadesse - millised tegevused olid kasulikud, millised mitte. Tegevused, mis olid omavahelised seoses märgi eraldi ära. Vaata nädala lõpus oma graafik üle ja tee järeldused. Ehk on nii mõnigi tegevus ebavajalik ja selle saaks tegemata jätta?!

  4. Tähtsamad toimetused jätta hommikusse

    Alusta oma päeva aktiivselt. Ära logele voodis kuni 10ni, sellest ei ole kasu ei Sulle ega ka Su lapsele, kes peab kooli minnes igatahes hakkama ärkama kindlaksmääratud korra järgi. Tõuske üles, tehke oma hommikused tegevused ära ja hakake tegutsema. Olgu selleks mängimine, õppimine, töö tegemine, poes käimine.. mis iganes sinu prioriteedid on… alusta päeva tegusa hommikuga ja tee tähtsamad ülesanded päeva esimeses pooles.

  5. Organiseeri ennast ja oma kodu

    Igal asjal oma koht. Korras kodus ja kindlas rütmis on kergem lisategevusi teha/alustada/lõpetada. Näita ka lastele eeskuju - kui millegiga tegevus lõpetatud, siis pange see tagasi õige koha peale. Loo rütm igapäevastes tegevustes (hammastepesu, õhtusöök, uudised… ja kõik muu igapäevane olgu iga päev kindlas vormis ning kindlal kellaajal. Erandid on lubatud)

  6. Planeeri ette.

    Kui sa tead oma tavapäraseid tegevusi ja kui kaua nendega aega kulub, siis oskad sa ka paremini planeerida ette oma lisategevusi… kuhu midagi sobitada, kui palju aega millekski vaja/üle jääb jne. (Näiteks iga kolmapäev peale hommikusööki riidesse ja Liivalasse mängima, mille järel laste lõunauni ning 45min-2.5h vaba aega erinevateks toimestusteks kodus olles.)

Nii lihtne ongi.
Midagi rohkemat ei olegi vaja. Rutiin ja rütm on need, mis aitavad kõik toimetused lõpuks ikkagi ära teha.
See muidugi ei tähenda, et ära peaks kaduma rütmist välja liikumine ja millegi erilise ettevõtmine. Lihtsalt hoia pöidlad pihus ja looda, et teine pool ka kunagi oma igapäevarütmist välja tuleb ja midagi Notebookilikult erilist Sinu heaks teeb. #lootussurebviimasena

! Nüüd ma siis lõpetan selle juba 2 kuud ootel olnud mustandi ja tänan oma ema, et ta järjekordselt tuli meile appi ja hoidis põnne, lastes mul tegeleda täiesti isekalt oma suvalise hobiga, milleks ongi see pisikene Uus Elu blogi.


Teie UEL.



Tähelepanu!

Siin tekstis on märgitud ära Uue Elu Looja poolt loodud uue elu keskus ehk Momzone - koht emadele (ja tulevastele emadele), kus kohtuda, aega veeta ja palju muud.

Jaga armastust ja vajuta LIKE SIIN.

Uue Elu Keskus ehk Momzone

Uue Elu Keskus ehk Momzone

Emaka allavaje ehk prolaps

Emaka allavaje ehk prolaps

0