indigo-v3.png

Here is a description of your company. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut dapibus, felis id malesuada blandit, turpis lacus vehicula risus, quis rhoncus libero.


Perekool - Sünnitus. Doula. Hüpnosünnitus.

Perekool - Sünnitus. Doula. Hüpnosünnitus.

Image source: http://wanna-joke.com/wp-content/uploads/2013/10/funny-picture-learning-motivation.jpg

Image source: http://wanna-joke.com/wp-content/uploads/2013/10/funny-picture-learning-motivation.jpg

Käisime oma esimestes perekooli loengutes. Olles Pelgulinnas rasedusega arvel, siis ka perekooli loengud registreerisime just seal.

Pelgulinna Sünnitusmaja perekoolil on väga mitmekülgne valik erinevaid loenguid ning ühe loengu hinnaks on 7 eurot (hind ei muutu, kui registreerid end loengusse paarina), 6 külastust soodushinnaga 36 eurot.

Nimekiri Pelgulinna Sünnitusmajas pakutavatest loengutest on saadaval SIIN, meie registreerisime end näiteks Sünnitus, Tuhudeaegne hingamine ja lõdvestumine, Sünnitusjärgne aeg, Esmaabi imikule ja väikelapsele ja veel paari tundi. Need tunduvad kõige olulisemad olevat, kuid see on muidugi kõigi jaoks erinev. Olenevalt elulisest situatsioonist on seal kindlasti täiesti teistsuguseid loenguid, mis kellegi teise jaoks võivad olla palju olulisemad, kui meile. Mine vaata üle ja leia endale sobivaim(ad).

Image source: https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/children-maternity-maternity_wards-give_birth-doctors-medical_worker-aban350_low.jpg

Image source: https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/children-maternity-maternity_wards-give_birth-doctors-medical_worker-aban350_low.jpg

Meie esimesed kaks loengut olid Sünnitus ning Doula.Hüpnosünnitus.

Sünnitus loengut viis läbi ämmaemand Kärt Pielberg ja lubage mul kohe alustada suure kiitusega. Ta oli suurepärane.

Vaadake elus on suhted sellised "sõltuvalt inimesest" värk. Ma olen kirjutanud negatiivsetest emotsioonidest seoses minu enda ämmaemandaga. Ma olen teinud talle liiga, ilma, et ta tegelikult seda vääriks. Miks? Sest MINUL puudub temaga klapp. Tema nime olen ma jätnud varjatuks just sel põhjusel, et Minul ei ole temaga mugav, aga tuleb keegi teine rase, kes hindab ja armastab seda sama ämmakat jäägitult. Kõik inimesed ei saagi omavahel kohe sobida ning kuigi ma ei tunne oma ämmaemandaga sidet, siis isiklikult ei pea ma ka seda kõige olulisemaks asjaks raseduse ajal. 

Ämmaemand - koolitaja Kärt Pielberg oli selline inimene, kellega ma oleksin tahtnud oma raseduse kulgu jagada. Ju siis polnud nii ette nähtud. (Juhul, kui otsustame veel ühe elu luua, jätan selle ämmaemanda kontakti omale märkmikusse.)

Liigume loengu juurde. Tahaksin öelda, et kui keegi on sama hapra emotsionaalse tasakaaluga nagu mina, siis teadmatus on õnnistus! (Ma hakkasin selle 1.5 tunnise loengu jooksul korduvalt pisaraid valama.)
Pielberg oli fantastiline kõneleja. Ta oskas kogu teema muuta väga huvitavaks ja meie tähelepanu kuulus jäägitult talle, kuid informatsioon, mida me sealt loengust saime, ehmatas mind ära. Sain nii positiivse (sünnitus ei toimu kuskil operatsioonisaali moodi ruumis nagu filmides) kui ka negatiivse (tuhud, verine lima, rebendid) info osaliseks. Ma soovitan kindlasti seda loengut rasedatel isiklikult kuulama minna (olgu see siis Pelgulinnas või kuskil mujal), aga panen kirja mõned tähtsamad punktid, mis minu märkmikus on kenasti värviliselt ära täheldatud :) 

Tähelepanu! Paljud punktid on korduvsünnitajatele veidi erinevad. 

Image source: https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/children-pregnancy-pregnant-original_packages-childbirths-midwives-rde9666_low.jpg

Image source: https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/children-pregnancy-pregnant-original_packages-childbirths-midwives-rde9666_low.jpg

Ajaline sünnitus on vahemikus 37 - 41+6. Esmasünnituse kestvus on kuskil 10 - 24 tundi, keskmiselt 10 - 15 tundi.

Keskmiselt 1 - 3 nädalat enne sünnitust vajub kõht alla ning 1 - 2 nädalat enne sünnitust võivad alata ettevalmistavad tuhud. Suureneb limaeritus tupest.
1 - 4 päeva enne sünnitust võib sind ehmatada tupest tulev limane-verine eritis ehk limakork. Sünnituse alguse päeval võid kogeda energiavoogu või kõhulahtisust (sünnitustegevuse alguses).

Sünnituse algust hakatakse arvestama, kui tuhud on ilma pikemate pausideta keskmiselt iga 10 minuti järel. 

Millal minna sünnitusmajja?:

Statistiliselt algavad sünnitajal esmalt tuhud ning sünnitusmajja peaks minema siis, kui tuhud on regulaarsed ehk umbkaudu iga 5 minuti järel kestvusega 25-35 sekundit ning nii juba püsivalt 1 - 2 tundi.

 

NB! 

  • Kui puhkeb lootevesi (eritub keskmiselt 1 teeklaasitäis ~200ml) ning rasedust on alla 37 nädala - Mine 1 tunni jooksul !
  • Kui puhkeb lootevesi ning vesi ei ole selge - Mine 1 tunni jooksul !
  • Kui puhkeb lootevesi, see on selge, aga sünnitegevust ei ole - Mine 8 tunni möödumisel !
  • Kui puhkeb lootevesi, see on selge ning alanud on regulaarne sünnitegevus - Mine tuhude intensiivsuse järgi või 8 tunni möödumisel !
  • Tugev vereeritus - Mine Kohe !
  • Äkksünnitus (1-3h) - Mine Kohe !

Lootevett jääb muideks erituma kuni lapse sünnini. Selle puhkemisel jäta meelde kellaaeg + vee värv. 

Pelgulinna sünnitusmajja minnes lähed kõigepealt vastuvõtulauda, kus registreeritakse sünnilugu, toimub RR mõõtmine ja kaalumine.
Mehel (tugiisikul) lase tegeleda paberitega, sina keskendu endale.

Sünnitusel on omaette perioodid.

Image source: http://www.dumpaday.com/wp-content/uploads/2012/07/funny-labor1.jpg

Image source: http://www.dumpaday.com/wp-content/uploads/2012/07/funny-labor1.jpg

I - Avamise periood, mis koosneb omakorda kahest faasist: Latentne faas (kuni 16h ja tavaliselt kodus) ning Aktiivne faas (selle ajal võib tekkida iiveldus, oksendamine, kuuma- ja külmatunne, lihasvärinad.)

II - Väljutus- ehk pressiperiood: laps liigub emakast tuppe (ca 2h) ning toimub sünnitus (esmasünnitus  ~ 40-45 minutit).

III - Platsenta ehk päramiste periood: Platsenta sünnib u. 5-30 minuti pärast.

Sünnitustoas veedad veel umbes 2 tundi. 

Positiivselt üllatav on see, et kohe, kui laps on sündinud, asetatakse ta ema kõhule sooja ning oma lapsest sa rohkem lahkuma ei pea (kui kõik läheb kenasti ja komplikatsioonideta). Seda nõuka värki, et viime lapse minema ja mingi hetk toome söötmisele, ei ole. Uus Elu on loodud ja ta on Sinu - Looja oma. 

Koju pääsete 1. - 3. päeval, keisri puhul 3. - 4. päeval. Võid arvestada, et koju minnes võid kogeda järelvalusid (näiteks imetamise aegsed emakalihaste kokkutõmbed), õmblused on ebamugavad (valutada ei tohiks, aga arvesta, et sünnitusel võid sa end rebestada päris korralikult. Sõltub sünnitajast muidugi). Voolus tupest võib olla veel 5 - 6 nädalat ning see on ka ajavahemik, mille jooksul ei soovitata ujuda ega vannis käia. Ole hügieeniga tähelepanelik. 
 

Haiglasse võta kaasa endale:

  • Raseduskaart
  • Dokument
  • Vahetusjalatsid
  • Aluspesu
  • Oma riided (öösärk/pidzaama/dressid või muu, mis sul olemise mugavaks teeb)
  • Hügieenisidemed + tarbed + rätik (oma rätik on kõige etem)
  • Huulepalsam + näorätik (ähkimise ja puhkimisega võib ikka konditsioneeritud haiglas huuleke kuivaks minna ning näorätik kulub ka ära)
  • Süüa + juua + raha (oma maitsete järgi valitud rõõmustav snäkk )

Beebile:

  • Mähkmed
  • Riided + sokid (sokid pannakse lapsele kohe jalga, sest see aitab hoida teda soojas ja oma sokk on ikka kohe oma sokk)
  • Niisked lapid (kuigi neid üleüldiselt lastele ei soovitata, siis igaks juhuks on hea, kui on olemas)
  • Lutt + lutipudel

Mina lisasin oma listi veel juurde LED küünlad (elav tuli pole lubatud !) ning oma armsa JBL Clip 2 kõlari.

Ma kardan sünnitust väga. Kujutage nüüd ette, et jah, seda on teinud naised aegade algusest saati. Seda on tehtud ilma igasuguse teadlikkuseta ja meditsiinilise abita. Selle läbielamine on igal inimesel erinev. AGA MA HÜPPAN JU SIISKI PEA EES TUNDMATUSSE VETTE ! Ma lähen kogema positiivset valu ilma teadmata milline saab olema see positiivne elamus ning millisel skaalal saab ikkagi olema valu. Tulemuseks on küll üks imearmas ideaalne uus elu, kuid kas ma jään ellu? Kas minuga tekivad mingid komplikatsioonid? Kas see kõik on väga räpane? Kas MUEL on selle kõige juures tugev?
Ma loodan parimat, kuid valmistun mitte nii parimaks.

Mainisin juba, et osalesime teisel loengul veel: Doula.Hüpnosünnitus.

Doula ehk sünnitoetaja ehk mitte-meditsiiniline professionaal ehk Minu Ema on ägedam?!

Image source: https://www.birthbootcamp.com/wp-content/uploads/2013/09/1208780_616062005082990_1317643237_n.jpg

Image source: https://www.birthbootcamp.com/wp-content/uploads/2013/09/1208780_616062005082990_1317643237_n.jpg

Põhimõtteliselt koosnes see loeng kahest osast: Esimeses (mis pidi olema ~30 minutit) pidi rääkima Doula sellest, kes ta on ja mida ta teeb. See osa venis tunnini ning Meie jaoks (see ei pruugi nii olla Sinu jaoks) jäi see osa kõlama kui puhas mambo-jambo (segadusse ajav või tühi loba). 
Okei, doula ehk pere- ja sünnitoetaja on koolitatud kogemustega professionaal, kes pakub naistele tuge kogu raseduse, sünnituse ja sünnitusjärgse aja. Ta loob turvalise suhte perega ning pakub paindlikku toetust, et sünnitus saaks olla positiivne kogemus kõigi asjaosaliste jaoks. (Info nende enda flaierilt. Mine vaata rohkem www.doula.ee)
Kindlasti on väga palju inimesi, kes vajavad doulat. Näiteks, rasedad, kellel ei ole mitte kellegiga rasedusest rääkida, või kellel ei ole lähedasi, kes neid toetaksid ja nii edasi. Paljud vajavad kedagi, kes aitaks neid nende murede ja rõõmudega ja oleksid olemas 24/7. Meie ei ole ühed nendest.

See doula loeng toimus valel ajal, vales kohas... vist. Mul tekkis negatiivne mulje nii loengut pidavast doulast kui ka sellest, mida ta tahab pakkuda. Ta ei olnud hea müügimees. Kogu tekst, mida ta venitas tunni aja sisse, oli sama, mida ma leian nii netist kui ka sain lugeda nendelt slaididelt, mis seinale olid projekteeritud. Terve tema "loengu" vältel olid mu peas mõtted, et minu mees on minu toetaja/lohutaja/kogemuse jagaja. Mul on ema, kes on ka sünnitanud (ilmselgelt) ja kes jagab minuga sellest kogemusest kõike ning aitab mind igas hädas ja mures. Kolmandaks, mis see kõik maksab? ja kas selline inimene ei peaks tegema oma tööd pigem samal moel nagu usaldusliin?

Meil MUELiga kujunes arvamus, et doula on vajalik tõesti nendele rasedatele, kellel ei ole kedagi, kellele toetuda. Sellisel juhul peaks aga doula olema tagatud sarnaselt nagu varjupaik, eluliin või näiteks Tallinna Perekeskus. Maksta ~200-250 eurot selle eest, et palgata endale "varu" emme sünnitusele kaasa tundub lihtsalt mõttetus.

! Doula on abiks mitte ainult sünnitusel vaid ka sellele eelneval ja järgneval ajal. Uuri täpsemalt nende koduleheküljelt või mine konsultatsioonile. Sina võid saada Doulalt abi !

Ootasime juba loengu järgmist osa. Lõpuks võttis asja üle hüpnosünnituse tutvustaja, kellel oli endal kenasti pisike uus elu ümber keha salli sisse mässitud. Toimus täielik meeleolu muutus. Kõik läks huvitavamaks ja positiivsemaks. Naine, kes seda meetodit tutvustas oli ise lihtsalt niivõrd sooja ja positiivse olemisega, et see muutis kogu õhu seal ruumis teistsuguseks. Hüpnosünnitusega ei olnud ma end eelnevalt väga kurssi viinud. Ma ei olnud kindel, mida sealt oodata. Üks sai kohe selgeks, tegemist ei ole hüpnoosi all sünnitamisega. Keegi ei hakka su silme ees uuriga vehkima ning ei pane sind sõrmenipsutusega transsi.

Image source: http://sophiefletcher.co.uk/wp-content/uploads/2012/03/Birth-is-what-you-make-it.jpg

Image source: http://sophiefletcher.co.uk/wp-content/uploads/2012/03/Birth-is-what-you-make-it.jpg

Hüpnosünnitus on põhiliselt oskus mediteerida ning leida tasakaal endaga ning keskkonnaga - minu mulje tutvustusest. MUEL ütles peale loengut, et mul oleks seda vaja ja tal on õigus. Keskendumine või mediteerimine on minu jaoks väga raske. Seal loengul tehti meile üks lihtne harjutus. Sulge silmad ja mõtle millegi peale, mis teeb sind õnnelikuks ja tunneta oma keha (lühidalt oli see nii). Teate, terve see silmad kinni aeg oli mu peas ülemõtlemine, mis teeb mind õnnelikuks? Millist nendest keskendumiseks valida? Kas ma teen õige valikud? Ja veel muud ning siis sai aeg läbi ja ma ei suutnudki ühegi mõtte peale pidama jääda. Peaksin end juba registreerima hüpnosünnituse kursustele, kuid olles jäärapäine ja kaalud, ma seda ei tee. Proovin meditatsiooni enda moel - hea muusika, hubane keskkond ja lihtsalt mina ja mu mõtted kuniks kõik on läbi mõeldud ja kaalutud ning pea on vabastatud uute mõtete jaoks. Mis teha, täitsa sooda, aga selline ma olen.

Ma ei oska ega soovi Teile hüpnosünnitusest midagi enamat kirjutada, ma ei oskakski. Leiad parajalt eelinfot nende koduleheküljelt SIIN ning kui tundub, et see võiks olla midagi Sulle, siis kontakteeru nendega või registreeri end nende tasuta toimuvale perekooli loengule. See on selline uskumise asi. On inimesi, kelle jaoks igasugune meditatsioon või sarnane teema on jama, kuid on neid, kes leiavad oma igapäeva stressist just selle kaudu pääsetee. Video, mida ta meile näitas, pani mind igatahes naeratama. Ma tahan just selline olla ja just sellisena end tunda (Rahulolevana!).

 

P.S.

Esimesest loengust on möödas 4 päeva. Olen suutnud rahuneda ning mu hirmud vaikselt vähenevad. esmased emotsioonid olid tugevad ja ülemõistuse utoopilised, kuid olen otsustanud võtta vastu kõik, mis mulle ette antakse ning nautida seda kogemust juba kogemuse enda nimel. 

 

 

 

 

 

Kasutatud või uued? - selles on küsimus!

Kasutatud või uued? - selles on küsimus!

...1 kuu hiljem

...1 kuu hiljem

0