indigo-v3.png

Here is a description of your company. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut dapibus, felis id malesuada blandit, turpis lacus vehicula risus, quis rhoncus libero.


Perekool - Vesisünnitus ja tugiisiku abi sünnitusel.

Perekool - Vesisünnitus ja tugiisiku abi sünnitusel.

Lõpp on lähedal. 37 nädalat on täis ja ootame pisikese piiga ilmaletulekut.

Image source:https://www.wikihow.com/Have-a-Water-Birth

Image source:https://www.wikihow.com/Have-a-Water-Birth

Käisime MUELiga järjekordselt perekoolis ja kuulasime kikkis kõrvadega, mida meile räägitakse. Seekord loenguteks vesisünnitus ja tugiisiku abi sünnitusel.

Vesisünnituse loengule läksime olenemata sellest, et oma mõtteis olime juba otsustanud, et seda me tahamegi.
Kui nüüd aus olla, siis ei teadnud me üldse, mida see vesisünnitus endast otseselt kujutab, kuivõrd erineb see tavasünnitusest, millised on plussid ja miinused... tundus lihtsalt trendikas, pehme ja valuvabam.

Loengus saime me kogu informatsiooni kätte ja tähtsamaid punkte jagan nüüd ka Teiega.

Vesisünnituse eelised emale:

Soe Vannivesi rahustab, lõõgastab ja tõstab endorfiinide taset. See on meeldiv, kergendab hingamist ning langetab stressihormoone. Mugavus, mida soe vannivesi pakub, muudab keharaskuse väiksemaks, vähem on lihaspingeid ja asendeid on hea vahetada, hirmu ning ärevust ei ole nii palju ning valu on kergemini talutav.

Vannivee mõju avanemisperioodis vähendab tarvidust kasutada valuvaigisteid ning aktiivne faas võib kiireneda 50%. ! Ohuks on sünnitegevuse vaibumine. Väljutusperioodis on tänu vanniveele suuri rebendeid vähem ning sünnitus on rahulikum. Asendite võimalusi on vähem, kui tavasünnitusel ning periood võib olla pikem. ! Ohuks on presside kadumine.

Vesisünnituse mõjud lapsele:

Valuvaigistite kõrvalmõjud puuduvad ning lapse sündimine uude keskkonda on rahulikum ja pehmem. Tähelepanelik tuleb olla vannivee suhtes! Liiga kuum vesi võib põhjustada lapsel südame pekslemist, samas, kui liiga külm vesi võib põhjustada sündides liiga varase esmase hingetõmbe ja tekkida võib alajahtumine.

Vette sünnitus

Sobilik temperatuur vanniveel võiks olla keskmiselt 36 kraadi (see on lapsele vees sündimiseks parim temperatuur).

Vees sünnitades vali asend nii, et laps sünniks kindlasti vette. Jälgi vannivee taset !
Asendite variandid on näiteks: istudes, käpuli, kükitades, põlvili (keha püsti), külili või poollamades. 

pudeli otsik.jpg

Soovitatav on kaasa võtta kaelapadi ning joogipudel (selline, millel on lutt otsas, et oleks mugav ja hea vahepeal end värskendada).

Avanemisperioodis on hea veetemperatuur 34-36 kraadi ning vannivette võib lisada vannivahtu- või õli. Vees on soovitatav olla 1,5-2h ning seejärel 1-2h väljas. Vette võib erituda punakat lima ja lootevett. 

Väljutusperioodis peab vesi olema puhas ja lisanditevaba. Vesi võib jahtuda 1-2 kraadi, kuid ei tohiks olla külm! (Pelgus on vannis kenasti kraadiklaasid olemas ja saab vett alati timmida, et oleks sobiv ja hea.) Vette võib erituda pärasoolest väljaheidet.

Peale lapse sündi platsentaperioodis langeb vee temperatuur veelgi. Platsenta sünniks võid tulla ka veest välja, sa ei pea jääma seda vette sünnitama !
Vannis ei tohi hakata ei emal ega lapsel külm ! Toimub ka nabanööri lõikamine (isa saab lõigata, kui soovite). Juhul, kui platsenta sünd, mis peaks sündima umbes 15-30 minuti pärast, viibib ja/või tupest hakkab erituma vette palju verd, tuleb vannist kindlasti välja tulla. (Ämmaemand kontrollib olukorda.)

Varane sünnitusjärgne periood näeb välja selline, et vannist välja - kuivaks ja voodisse. Toimub lapse kuivatamine ja korrastamine. Tehakse sünnitusteede kontroll ning vajadusel toimub rebendite õmblemine. Sünnitustoas viibid peale sünnitust veel umbes 2h, imetad last ning ämmaemand jälgib emaka toonust ning vereerituse hulka. Seejärel viiakse teid sünnitusjärgsesse osakonda.

Vesisünnituse emapoolsed vastunäidustused:

Palavik
Infektsioonhaigused (põletikud)
Genitaalherpes
HIV; C-hepatiit ja B-hepatiit
Epilepsia
Hüpertoonia ehk kõrgvererõhktõbi
Preeklampsia ehk rasedustoksikoos
Trombotsütopeenia
Rasked psüühikahaigused
Rahustite tarvitamine
Valuvaigistite kasutamine
Veritsus sünniteedest

Vesisünnituse lapsepoolsed vastunäidustused:

Mitmikud (kaksikud jne)
Loote vale asend (tuharseis)
Enneaegsus (alla 37 nädala)
Loote hüpotroofia ehk kasvupeetus
Loote distress (muutused KTG-s)
Loote arenguhäire
Roheline lootevesi
Platsenta patoloogiad (arengu- ja kinnitumishäired)
Platsenta verevarustuse häired

Tähelepanu !
Vette sünnitus ei pruugi õnnestuda juhul, kui on ülekantud rasedus, varane lootevee puhkemine või pikaks veninud avanemisperiood. Need tähendavad omakorda, et sünnitus võib saada ravimitega stimuleeritud, võib tekkida väljutusjõudude nõrkus ning sünnitegevuse nõrkus.
Samuti ei pruugi vette sünnitus õnnestuda, kui on tegemist liiga suure lapsega või on lapse pea vale sättumus.

302616-funny-cartoon.jpg

Selline saigi kokkuvõte vesisünnituse loengust.
Loodan, et keegi ära ei ehmunud. Meie jaoks on vesisünnitus siiski esmavalik ning loodetavasti kõik õnnestub hästi. Loomulikult oleme valmis selleks, et mitte miski ei pruugi minna plaanipäraselt ja miks peakski - nii oleks ju elu üpris igav.

Saime loengust teada ka seda, et tegelikult toimub Pelgus vesisünnitusi keskmiselt ainult 16% ja see tuli üpris suure üllatusena. Ma olin veendunud, et tänapäeval on vesisünnitust pigem 70% juhtudel. 

Eks ongi nii, et hea on olla ettevalmistatud ning mingi plaan taskus, kuid tuleb olla avatud kõigele, mis ees ootab...

 

...ja meid ootas ees tugiisiku abi sünnitusel loeng.

Image source: https://wellroundedmama.blogspot.com.ee/2015/03/historical-and-traditional-birthing.html

Image source: https://wellroundedmama.blogspot.com.ee/2015/03/historical-and-traditional-birthing.html

Tegelikult oli see loeng planeeritud meil nii, et sinna läheb MUEL üksinda, aga asjaolud muutusid ja läksime koos. Väga hea, sest KÕIK olid paarid. 
Me kujutasime ette, et see ongi selline puhtalt tugiisiku treenimise loeng, kus räägitakse, mis on tugiisiku ülesanded ja mida ta teha võiks ja kuidas aidata saaks ja tehakse läbi erinevaid harjutusi ja näiteid ja muud taolist.

Nii see päris ei olnud.
Meie jaoks oli see kordustund kõikidest loengutest, kus me juba käinud oleme. Uut informatsiooni saime juurde vähe ning mingeid praktilisi näiteid seal läbi ei harjutatud.

Siinkohal tahaksin kindlasti öelda, et kui Teie tugiisik ei ole käinud loengutes kaasas, siis on see loeng kindlasti Teie tugiisiku jaoks väga informatiivne ja asjalik !!!

Alustagem.

Pelgulinnas on lubatud sünnitusele 2 tugiisikut korraga. See oli uus ja üllatav ning ka rõõmustav, sest kui ma peaksingi täiega freak outima, siis me teame, et ma lihtsalt kisan "EMMMMEEEE" ja mu emme saab kohe tulitakus põrutada minu juurde mulle pai tegema. Muidugi loodame, et saame hakkama ainult Mina ja MUEL. Räägime nüüd põgusalt, mida see tugiisik siis ikkagi teeb.

Tugiisiku peamiseks ülesandeks on sünnitaja toetamine ! Ta aitab täita sünnitaja soove ning abistab lõdvestumisel ja keskendumisel. Jagab vastutust otsuste tegemisel, kuid toetab naise otsuseid ! ... See tähendab seda, et tugiisik on naisele toeks, kui poole sünnituse pealt otsustab sünnitaja, et SEE sünnitusplaan on täielik jura ning nüüd teeme teisiti. 
Tugiisik aitab muuta naisel asendeid, abistab teda ning teavitab ämmaemandat, kui on soov minna vanni või teha mingeid muid muudatusi. Tugiisik muretseb ka selle eest, et oleks olemas kõik vajalik, mida sünnitaja peaks sünnitamise ajal soovima, olgu selleks siis kõlari toomine, porgandite koorimine snäkiks või veepudeli ulatamine. 

Harjutage tugiisikuga koos kodus erinevaid asendeid, nende muutmist ning HINGAMIST ! Väga suureks abiks pidi olema, kui tugiisik sünnitaja kõrva juures kenasti ja tasakesi aitab puhuda. Sünnitaja võib sünnitegevuse ajal olla välja lülitatud sellest, mida räägib talle keegi võõras, kuid oma inimese tähelepanekud ja soovitused jõuavad kenasti kohale.
Proovige kodus erinevaid massaaze ning silitamist, mis võiks sobida ja mis mitte. Arutage läbi, mida Sina oma tugiisikult ootad ja loodad. Usaldage üksteist.

Tähelepanu jällegi ! Sünnituseelsesse osakonda pääseb tugiisik vaid päevasel ajal (külastusajal). Sünnitustuppa 24/7.

Mina ei oska ju ka hetkel öelda, mis ja kuidas see tugiisik kõige paremini võiks toimida, kuid ma soovitan (loodan, et mõjub mullegi) lihtsalt usaldada oma inimest. 


Siin nüüd ma tahaksin südamest tänada MUELi, sest esimest korda meie kooselu jooksul olen ma Tema üle nii uhke, et tahaks ainult nutta ja naeratada korraga. MUEL on käinud minuga kaasas perekooli loengutel, pannud kõrva taha kõik informatsiooni. Ta ootab oma esimest last armastuse ja suure südamega. Olen märganud Temas tõelist isakaru tärkamist ning ma olen veendunud praegu rohkem, kui eales varem, et minu MUEL saab olema oma tütre tõeliselt suur armastus ja tähtsaim inimene. Nii nagu on minu isa olnud minu jaoks mehekuju A ja O on ka MUEL saavutamas juba praegu oma tütre jaoks sama staatust. 

Ma tänan Sind südamest, et oled Mees, kellest on kasvamas suurepärane Isa. 
Ma armastan Sind.

                                             ♡♡♡ Sa oled mu Parim Sõber, Parim Elukaaslane, Parim tulevane Isa ja Minu Inimene. ♡…

                                             ♡♡♡ Sa oled mu Parim Sõber, Parim Elukaaslane, Parim tulevane Isa ja Minu Inimene. ♡♡♡

Viimase vindi peal...

Viimase vindi peal...

Raseduse jäädvustamine ehk tund fotograafiga.

Raseduse jäädvustamine ehk tund fotograafiga.

0