indigo-v3.png

Here is a description of your company. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut dapibus, felis id malesuada blandit, turpis lacus vehicula risus, quis rhoncus libero.


PPV ehk pagana peavalud !..

PPV ehk pagana peavalud !..

Image source: http://www.freakingnews.com/funny-pictures/headache-pictures.asp

Image source: http://www.freakingnews.com/funny-pictures/headache-pictures.asp

Tõsiselt ka. Peavalud on ebanormaalsed raseduse ajal. 

Esiteks olen ma juba mitu päeva olnud sellele lainel, et kirjutada üks postitus rasedusaegsetest nahaprobleemidest. Aga...

Praegu istusin maha, et hakkaks lõpuks seda postitust kirja panema, kuid ainuke asi mu peas on see tuikav valu..!

Jah, see valu on hetkel tuikav, aga ma juba tean, milleni see välja jõuab. 

Peavalud algavad kergest imelikust tundest üleval silmade piirkonnas ja annab mõista, et midagi hullemat on tulemas. See kõik lõppeb sellise tundega, et palun võtke 2 suurt malmpanni ning pange mulle mõlemalt poolt vastu pead, lihtsalt hävitage.

Ibuprofeni muidugi võtta ei saa, paratsetamooli küll. No ei aita see paratsetamool s*ttagi. Arvan, et kui võtaks ühe laksu ibuprofeni, siis ka see ei aitaks, sest need valud on täiesti talumatud. 

Enne kui mu peas igasugused mehikesed haarmritega päris tigedaks lähevad üritan postituse lõpuni teha ja märkida ära mõningad tähelepanekud seoses peavaludega. 

Millest need peavalud siis tekkida võivad?

  • Unepuudus või üleüldine väsimus
  • Siinuste ummistus (Siinused on nina kõrvalkoopad)
  • Allergiad (Rasedana oled allergiatele vastuvõtlikum)
  • Silmade koormus
  • Füüsiline või emotsionaalne stress
  • Nälg (Pole piisavalt söönud)
  • Madal veresuhkur
  • Vedelikupuudus

Okei. Päris korralik list. Põhimõtteliselt kogu igapäevane elu võib peavalu esile kutsuda. Thank You So Much Life ! Muidu hetkel esimese trimestri jooksul ei tohiks vist väga hullu ohtu need peavalud endast kujutada, kuid kui need jätkuvad ka järgmistel trimestritel, siis võib see tähendada preeklampsia teket.

Preeklampsia on üks sagedasemaid rasedustüsistusi. Tegemist on rasedusaegse vererõhutõusuga (hüpertensioon) koos valgu tekkega uriini (proteinuuria). Preeklampsia kohta saad rohkem uurida Tartu Ülikooli Kliinikumi lehelt - Naistekliinik (Jep, kliki)

Mind see hetkel ei kimbuta, mõõtsin just vererõhku 118/78 (see on täiesti norm) Kui tahad endalgi mõõta, aga ei tea näitude norme, siis kliki SIIA.

Kuidas Peavaludel vahet teha?

Pingetest tekkinud peavalud on kõige tavalisemat tüüpi peavalud. Pigistav või tuim tunne mõlemil pool pead või kuklas.

Migreeni peavalu esineb hoogudena, see võib kesta mõnest tunnist mitme päevani. Tugev valu esineb enamasti pea ühel poolel. Võib olla väga tugeva ning piinava iseloomuga. Lisanduda võib iiveldus ning isegi oksendamine. Peavalu on pulseeriv. Kehalise pingutuse korral muutub valu tugevamaks.

Siinuse peavalud on tuntavad näol survevaluna ninapiirkonnas, põskkoobastes, otsaesisel. Mine kontrolli ega sul ei ole põskkoopapõletikku!

Kobarpeavalu, millega võib kaasneda silmade või nina vesisus. Valu ilmneb põhiliselt just silmade piirkonnas. Valu on piinav ja puuriv, äkiliselt tekkiv ning äkiliselt lõppev. Kestab tavaliselt 10 minutit kuni mõned tunnid.

Kuidas peavaludega toime tulla?

Pingepeavalu ning migreeniga proovi olla mõnda aega pimedas, vaikses ruumis. (Töö juures, sulge silmad ja aseta jalad kõrgemale pinnale ning ole rahulikult umbes 15 minutit.) Proovi kompressi või dušši. Pingepeavalu puhul leiget kompressi kuklale või loputa nägu leige/sooja veega. Migreeniga proovi külma kompressi otsaesisele või kiire külm dušš.

Siinuspeavalude jaoks proovi sooja auru teraapiat. Vana hea vesi soodaga keema ja hinga aga sisse. Mõistlikult muidugi.

Üleüldse peavalude leevendamiseks tarbi piisavalt vedelikku/VETT ning jälgi toitumist. Ära ole näljane, söö vähe, aga tihti. Väldi üleväsimust. Proovi lõõgastuda näiteks joogaga või mediteerimisega. Küsi oma kaaslaselt massaaži :)

Ära kunagi karda konsulteerida arsti või asjatundjaga ! Sinu ja UEli tervis on kõige tähtsamad !

 

Lisa. Selle postituse jooksul ma vahepeal tegin pausi ning sõin maitsva õhtusöögi. Kirjutasin edasi ning nüüd leian, et kogu see kirjutamine ja lõõgastavalt diivanil lesimine on minu peavalu vähendanud ning tundub, et on lootust peavalu kadumisele. 

 

 


... ! Appi ! ... Mu Näonahk ... ?!

... ! Appi ! ... Mu Näonahk ... ?!

Unenägude vangistuses....

Unenägude vangistuses....

0