indigo-v3.png

Here is a description of your company. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut dapibus, felis id malesuada blandit, turpis lacus vehicula risus, quis rhoncus libero.


Ma kannan teda BabyBjörnis.

Ma kannan teda BabyBjörnis.

Tere lugeja.  

Pealkiri räägib tõtt. Ma ostsin vähekasutatud BabyBjörn kandekoti ja olen seda nii mõnedki korrad kasutanud. 

Hiljuti sattusin selle tõttu kriitika alla! 

Image source: https://www.mememaker.net/meme/look-at-all-these-comments-from-all-these-experts/

Image source: https://www.mememaker.net/meme/look-at-all-these-comments-from-all-these-experts/

Kõigepealt tahaksin öelda, et tänapäeval on väga raske mitte saada kriitikat. Igalt poolt jagub kommentaare su tegevuste kohta: RP ja RPA, d-vitamiin, luti kasutamine, lapsega koos magamine, lapsest eraldi magamine, turvahälli valik, vaktsineerimine ja palju palju muud. Pole oluline, mida sa teed või ütled, keegi suudab ikka su tuju nulli tõmmata. 

Nüüd siis lapse kandmisest BabyBjörni kandekotis.

Tegelikult ei ole ma üldse kandekoti ega kandelina usku. Reaalselt mul ei ole neid vaja, see on lisa mugavus. Oleme UEd kandekotis kandnud mõnel korral väga lühikest aega, aga sellest piisas: “Issand see ei ole ju ergonaamiline!”  Kommentaare lendas ühest ja teisest kohast ja koguaeg kinnitati mulle, et su laps saab puusa düsplaasia ja laps peab olema C-asendis ja nii edasi.

Millest te räägite? Kust kohast need väited tulevad? Lihtsalt- Mis asja?
Siis, kui veel kandekotid ja -linad olid muinasjutt eestlaste jaoks ja esimesed BabyBjörnid tulid, ei olnud mingit ergonoomia juttu. Kes vähegi sai, rabas endale ka. ...

...aga okei. Minu puhul on asi lihtne, ma olen nõus tunnistama oma viga selle kandekoti ostul, kui "eco-emmede" jutt leiab tõestust.
Hakkame pihta.

Eestissegi on jõudnud lapsekandmise grupid. See on nagu omamoodi “liikumine”. Alguse saanud välismaalt.

Lapsekandjate üldine moto on see, et last peaks kandma pehmes kangas. (Slings, wraps, soft-structured carriers - SSCs). Igasugused “seljakoti” tüüpi kandjad peaks olema ei-ei, sest need on häbeme “piirajad” ja tekitavad puusa düsplaasiat. Nagu ikka, siis suurem osa inimesi, kes neis asjus sõna võtavad ei oska tuua näiteid, kust see teema üldse alguse on saanud.

Ma aitan teid natuke.

1996. aastal tõstatas selle teema kiropraktik Rochelle L. Casses. Ta kirjutas artikli, milles väitis, et kandekotid kus laps on püstises asendis lisavad survet alaseljale. Ta väidab, et see võib põhjustada spondülolisteesi, mis tähendab ühe lüli liikumist teise taha ning seda saaks tõestada üpris lihtsalt - selle haiguse juhtumite arv peaks aastatega protsentuaalselt tõusma. 

5% oli ja on siiani selle haiguse protsent elanikkonnas. Kandekottide ja spondülolisteesi seotust ei ole tõestatud. 

Kui te leiate/leidsite aega lugeda see inglise keelne artikkel läbi, siis panite tähele, et kordagi ei mainitud seal puusa düsplaasiat !

Põhiliselt surutakse foorumites ja gruppides emotsioonidele: "Kas sa tahaks kubet pidi rippuda?" "Ei no, kus on seljale toetus?" ja muud.
Enamikud kohad toovad oma väiteid isiklikest vaadetest ja soovitades lihtsalt slinge ning wrappe. 

Üks veebileht, mis suudab enamvähem mõistlikult tuua võrdlusi ja näiteid on BabyBjörni konkurent Boba (SSC). Siin reaalselt arutletakse kandjate üle seoses selgroo arenguga. Toode, mis tundub olevat “Björn” ei ole sugugi probleemne, kui laps on kandja poole asetusega. (Loe pikka artiklit SIIT.) Puusa düsplaasiani jõuab antud lehel artikkel alles siis, kui jõuatakse beebi sissemähkimiseni (swaddling)

Tõeline oht peitub lapse vales sissemähkimises?! 

Autor viitab selgelt uuringutele, mis tõestavad, et lapse valesti sissemähkimine võib viia puusa düsplaasiani. Selleks on oht, kui mähid lapse liiga tihkelt nii, et jalad on kokku surutud selle asemel, et lasta neil laiali vajuda (eriti, kui lapsel on kaasasündinud düsplaasia). 

Van Sleuweni süstemaatiline ülevaade , mis avaldati Ameerika Pediaatria Assotsiatsiooni ajakirjas, on üldiselt sissemähkimist pooldav, kui väljaarvata oht puusa düsplaasiaks liiga tihkelt mähkides ning imiku äkksurma sündroom hetkest, kui laps juba oskab end ise keerata. 

Puusa düsplaasia seos imiku sissemähkimisega on välja tulnud väga mitmes ülevaates/uuringus, kuid mitte üheski seoses kandekotiga, millest see teema tegelikult alguse sai.

BabyBjörni enda lehel on muidugi eksperdid, kes väidavad kindlalt, et “Su laps ei saa puusa düsplaasiat kandekotis kandmisest.” Muidugi tootja enda “eksperdid” ei pruugi samuti usaldusväärsed olla eks? 

Loeme siis, mida sõltumatud eksperdid kirjutavad. 

Rahvusvahelisel Puusa Düsplaasia Instituudil on lehekülg, mis toob välja haiguse põhjustajad. Seal on väljatoodud järgnev:

  • Lapsel on 12x suurem tõenäosus saada puusa düsplaasia, kui see on juba perekonnas esinenud
  • Jalgseisus sündivatel beebidel on puusa düsplaasia tekkeks suurem tõenäosus
  • Tüdrukutel on 4-5 korda suurem tõeäosus puusa düsplaasia tekkeks
  • Kultuurid, kus kasutatakse hällilauda (cradleboard) on suurema puusa düsplaasia protsendiga. (Liiga tihke sissemähkimine + laps on püstises sundasendis)

Neil on ka lehekülg, kus eraldi arutletakse beebi kandevariantide üle. SIIN.

Alustuseks nad ütlevad, et ei kiida heaks ega laida ühtegi kindlat lapsekande varustust. Neil on välja toodud pildid demonstreerimaks lapse õiget asetust sarnaselt sellele, mis on näidatud ka näiteks Boba lehel. Peamiselt väljatooduna lapse kandjapoole reisi toetav asetus. Samad reeglid kehtivad ka beebi “sling” tüüpi kandmisele: Ära aseta oma last nii, et ta jalad kokku oleksid surutud. Kõik näited jõuavad soovitusteni, et laps oleks kandja poole suunatud.  

Võibolla on probleem liikumissuunas lapse asetamises?

BabyBjörni lehel on eraldi osa pühendatud vastamaks küsimustele lapse liikumissuunas asetamisele. Okei, nende eksperdid on ilmselt saanud korraliku tasu oma soovituste eest, kuid nad toovad lauale palju enam kui need, kes väidavad alternatiivset. Võta aega ja loe. 

Image source: https://www.flickr.com/photos/e-coli/419976117

Image source: https://www.flickr.com/photos/e-coli/419976117

 Üks asi, mida paljud ehk ei tee ja millele ei mõelda on see, et Loe Instruktsioone!

Uskuge või ei, aga just seda Mina tegingi. Online versioon on BBl SIIN ning instruktsioonides on selgelt kirjas, et laps peab olema korralikult istmikule toetatud ning toodet tuleb vastavalt lapse pikkusele sättida! Paljud kindlasti ei pööragi sellele tähelepanu. Õigesti sätituna on laps kenasti sobivas asendis, ei “ripu” jalad kubet mööda alla. Meie BB kott sobib kuni 11kg lapsele, ma ei kavatsegi hakata UEd sinna toppima, kui ta kaalub 20kg. 

Proovisime erinevad asetused järgi ja mis on puudu on jalgade tugi, selle jaoks saab kaasa aidata nii, et asetad ise oma käed jalgadele toeks, mida ma ka võimalusel instinktiivselt nii või teisiti teen. 

Kokkuvõtteks tuli välja, et palju rohkem ohtusid peitub lapse valesti sissemähkimisel. Kui keegi leiab teaduslikku materjali, mis näitab kandekoti ja haiguste seost, siis ma oleksin sellest väga huvitatud !

Muide ... Minul on alaselja lüli nihkes ning see on sellest, et ma juba sündisin seljatraumaga. Mingites kandekottides või -linades ei ole mind kunagi kantud. Ise eelistan ma enamiku ajast kanda UEd oma isiklikel tugevatel Eesti naise kätel ja igasugune kandekott või -lina on harva kasutatav abivahend. UEd sissemähkinud ei ole me kordagi, sest milleks?

Kahju on sellest, et avatud maailmas, kus suhtlemine ja abi otsimine on tehtud meie jaoks väga lihtsaks, on rohkem kiusu, kui nõu. Ma olen loobunud sidumaks end mingite gruppidega, sest kritiseerijate hulk on kurvastav. Kurvastav on ka see, et optimistlikult alustavad küsijad lüüakse esimeste kommentaaridega juba maatasa ja see kurjus on ka nakkav.  Praeguseks olen ma õppinud nautima seda, et olla oma mõtetega omaette ja abi ning nõu jaoks pöördun ma eelkõige ema, tuttavate või arstide poole. 

Ma loodan, et iga inimene, iga ema, suudab mitte kuulata Mind ega teisi “tavalisi” arvamuse avaldajaid, vaid teeb oma otsused ise - enda peaga ja vastavalt oma arvamusele/soovile/tahtele. Kui sul tekibki otsuste langetamisel raskusi, siis toetu pigem asjatundjate sõnadele kui foorumi vastustele. 

 

...

Meie oleme tugevad ja terved. 
Nädala pärast 3. 

... kui Ma Teid veel päris ära hirmutanud ei ole, siis tulge ikka tagasi. Vahel kirjutan positiivsemal noodil ka.

 

Teie UEL. 

 

 

Ristimine ja Katsikud

Ristimine ja Katsikud

Ära karda abi.

Ära karda abi.

0