indigo-v3.png

Here is a description of your company. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut dapibus, felis id malesuada blandit, turpis lacus vehicula risus, quis rhoncus libero.


Sotsiaaltöötaja, ehk mis selle emapalgaga ikkagi saab?

Sotsiaaltöötaja, ehk mis selle emapalgaga ikkagi saab?

Capture.JPG

Käisime MUELiga Pelgulinna sünnitusmaja sotsiaaltöötaja (edaspidi ST) vastuvõtul. Eesmärgiks uurida välja kõik vajalik emapalga ja sünnitoetuste ja muu vajaliku kohta.

Meie tähtaeg on hetkel märgitud nii, et me veel täpselt ei tea, kas hakkan saama emapalka 2016 või 2017 aasta järgi. See selgub täpsemalt esimesel ämmaemanda vastuvõtul.

ST selgitas kenasti ära kogu süsteemi, mille järgi kõiki neid palkasid ja hüvitisi määrtakse. Meil oli mure seoses sellega, et minu töökoht ei ole just kõige tavapärasem. Ma olen artist, ma ei tööta kontoris, vaid tatsun ühelt jalalt teisele ja lõõritan nii valjult kui jaksan ja seda graafiku alusel. Olen ettevõtte omanik, juhatuse liige ja oma ettevõtte ainuke töötaja.

"Minu töökoht ei võimalda mul töötada kuni 7nda või 8nda kuuni, ma peaksin oma töökohal juba praegu hakkama otsi kokku tõmbama. Mis minust saab?"

ST seletas meile, et juhul, kui töötajal on töökoht, mida rasedana ei saa teha, siis saab tööandja pakkuda kergemale tööle üleviimist! Kui kergemat tööd ei ole, siis oled sa töövõimetuslehel nign haigekassa hüvitab 70% eelmisel kalendriaastal saadud, sotsiaalmaksuga maksustatud tulust.

Kui Sul on väga hea palk, ning See 30% Sinu elu suurelt mõjutama ei hakka, siis mõelge sellele.

Kui Sind viiakse üle kergemale tööle, ning Sinu palk saab sellest mõjutatud, siis haigekassa hüvitab palgavahe, mille võrra inimese palk on kergemal tööl väiksem eelmise kalendriaasta ühe kalendripäeva keskmisest tulust. Hüvitise määr on 100% .

See info oli meie jaoks kõige olulisem. ST oli meeletult abivalmis ning selgitas meile kõik väga kenasti tavalises inimkeeles lahti.

Infot saime veel kõikide nö puhkuste kohta. Sünnituspuhkus on Eesti Vabariigis 140 kalendripäeva. Sünnituspuhkusele on võimalik jääda 30-70 päeva enne eeldatavat sünnitamise kuupäeva.

Täpsem info: https://www.haigekassa.ee/et/sunnitushuvitis

Lapsehoolduspuhkust saab võtta ema või isa ning seda kuni lapse kolmeaastaseks saamiseni. Siis hakkad sa saama vanemahüvitist. NB! Eestis on töötul emal vanemahüvitise määraks riiklik miinimum!

Täpem info vanemahüvitise kohta: https://www.eesti.ee/et/perekond/riigi-rahaline-abi-lastega-peredele/vanemahuevitis/

 

Jagati veel infot ka lapsele nime panemise ja registreerimiste ja muude vajalike tegevuste kohta, kuid nendest räägime siis, kui me nendeni ühel hetkel jõuame :)

 

Lisa. ST juurest ära tulles olime me tohutult rahul, et elame Eesti Vabariigis. Meie riik on lapsevanemate vastu tegelikult äärmiselt aus ning vastutulev. See on meie seisukoht.

Aitäh Eesti Vabariik !

Miks kõik rasedad sellest ei tea...

Miks kõik rasedad sellest ei tea...

Sissejuhatus rasedusse

Sissejuhatus rasedusse

0