Tee Ise - Beebitoit

Tee Ise - Beebitoit

Kallid lugejad,

Olen saanud viimasel ajal korduvalt küsimusi "kuidas sa beebile ise toitu teed"

Ütlen kohe ära, et ma ei ole mingi vapustav kodukokk. Olen tavaline naine, kes teeb perele süüa ning toidud on üldjuhul lihtsad ja kodused

UEle annan ma lisatoitu alates 6ndast elukuust. Viimased paar kuud oleme üle läinud aina tükilisemale toidule ja enamiku toidust valmistan ma talle ise.

Esimesed korrad, mil ma hakkasin talle lisatoitu pakkuma, tahtsin ma kõike ise teha. "Mina oma lapsele poetoitu ei osta," käisin ma ringi ja kuulutasin kogu perele.  

Sõin oma sõnu kiiremini, kui jõuad öelda "poetoit". 

Need kogused, mida alguses vaja läks, olid nii väikesed, et ma ei viitsinud neid lihtsalt valmistada. Otsustasin osta Salvesti Põnni toitu ja andsin talle seda. Esiteks oli hea erinevate maitsetega katsetada ja teiseks, kasutasin ülejäänud aja muu kasuliku peale. 

Purgid hoidsin alles.

UE söögiisu suurenes kiirelt. Ühel hetkel võtab lusikatäie toitu ja aitab ning järgmine hetk paneb purgi päevas..... nüüd hakkab juba tunduma mõistlik teha talle ise süüa. Need Põnni toidud ei ole sugugi soodsad. Kui nüüd mõelda, et UE sööb nii ~200-300g lisatoitu päevas, siis see teeb Põnne ostes ~5.- päevas. Lisaks on ju päevi, mil UE pirtsutab ja lepib ainult rinnaga - näiteks kui me olime gripis (loe SIIT)... ja siis läheb avatud toit lihtsalt raisku.

Ma ei ole kordagi jälginud mingeid ettekirjutisi, mida ja kuidas lapsele süüa anda. Eelkõige lähtun ma UE kasvatamises enda Ema kogemusele ja nõule. Katsetan erinevate maitsetega (UE menüü on väga mitmekülgne, kindlasti toitub ta tervislikumalt, kui meie Mueliga). Annan süüa vastavalt UE soovidele. Ta oskab väga hästi näidata, millal talle aitab ja millal ta tahab juurde.

Üks päev võtsin siis need mõned kogunenud Põnni purgid ette ja otsustasin täita isetehtud toiduga. Alustasin köögiviljadest. Kõrvitsat, porgandit... mida parasjagu kapis leidus või endale plaanis teha oli. Keetsin pehmeks, püreestasin, kuumutasin purgid, täitsin purgid, kaanetasin,  jahutasin, panin külmkappi. (Nagu moositegu).

Nädal mureta.

Nii lihtne see ongi. UEd on ju eirnevad ja vabalt võib teha ka pikemaks ajaks ette, aga kuna ma ise ei tahaks süüa nädal aega sama toitu, siis andsin ka UEle vaheldust erinevate maitsetega. Hommikuti tegin/teen putru (näiteks neljaviljahelvestest) ja maitsestasin seda erinevate puuviljadega. Soovitaksin banaani, sest see annab minu arvates kõige paremat maitset. Putru tegin veebaasil, aga lisasin alati juurde ka törtsukese piima. Praegu valmistan putru piimaga.

(Valmistades suurema portsu, pane jällegi purkidesse ja hommikuti soojenda üles.)

Aeg läheb nii kiirelt, et ei aaa arugi, kuidas ühel hetkel andsin ma UEle (kes on hetkel 10k+) juba lihtsalt kahvliga purustatud toitu enda taldrikust. Heakene küll, ma päris SAMA toitu veel talle ei anna, aga elu juba eriti lihtne - Teen endale süüa, enne maitseainetega ülekülvamist võtan UE jaoks toidu kõrvale ja purustan kahvliga. Jätan toidu parajalt tükiliseks, sest UEle meeldib nii. 

Kogu see lisatoidule üleminek on palju kergem, kui alguses tundus.  

NB! Olen kuulnud, et mõned valmistavad putru küll veega, aga lisavad juurde enda rinnapiima. See pidavat pirtsakatele lastele maitsed tuttavamaks muutma ja aitab seega paremini uue toiduga harjuda. 

Meil on ka muidugi vedanud sellega, et UE seedimine on suurepärane, mille tõttu on kogu see söögi teema ka kergem. Kui sa kahtled ja ei julge päris sisetunde järgi neid asju teha, siis Pere&Kodu on kirja pannud põhitõed lisatoidule üleminekust. Loe SIIT.

Ongi kõik,

Loodan, et kellele veel instagramis vastanud ei ole, said siit info kiiremini kätte :)

Teie UEL.

 

Beebikilodest priiks

Beebikilodest priiks

Appi, mu beebil on GRIPP

Appi, mu beebil on GRIPP

0